IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank шокира с милиардна загуба

Процесуално производство и амортизации са вгорчили бизнеса на най-голямата германска банка

11:15 | 31.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тече разследване срещу мениджъри от Deutsche Bank. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тече разследване срещу мениджъри от Deutsche Bank. Снимка: Ройтерс

Deutsche Bank отчита за последното тримесечие на 2012 г. милиардна загуба. След облагане с данъци е налице отрицателен резултат в размер на 2,2 млрд. евро заради отрицателния ефект на текущо процесуално производство.

Нетната  печалба на Deutsche Bank за 2012 г. е в размер от около 700 млн. евро. За сравнение, през миналата година резултатът бе 4,3 милиарда евро. Резултатът през последните три месеца на годината се сви до минус от 2,6 милиарда евро преди облагане с данъци (загуба от 2,2 млрд. евро след данъци), докато една година по-рано загубата бе в размер на 400 млн. евро, предаде DPA.

Резултатите от проучване на Ройтерс сочат, че анализаторите са очквали през четвъртото тримесечие печалбата преди данъци да е в размер на 116 милиона евро. Акциите на Deutsche Bank се сринаха в предборсовата търговия с 4,7%.

Най-голямата банка в Германия вече обяви през декември, че очаква спад на печалбата за четвъртото тримесечие на 2012 г. Предупреждението за печалбата дойде ден, след като германски прокурори обискираха централата на банката във Франкфурт във връзка с разследване за укриване на данъци.

Сред заподозрените са главният съизпълнителен директор Юрген Фичен и финансовият директор Щефан Краузе. През 2009 г. те са подписали фалшиви декларации за плащането на ДДС за фиктивни сделки с емисионни сертификати. Според някои изчисления щетите от тези действия са за над 800 милиона евро.

Разследващите имали данни и че служители на банката са укрили редица доказателства по тази афера. В резултат бяха арестувани петима души.

Като причини за загубата финансовата институция назова в съобщение за медиите съдебни такси в размер на 1 млрд. евро и начислени амортизации за 1,9 млрд. евро. Отписванията са в областта на инвестиционното банкиране и управлението на активи.

Deutsche Bank е под натиск и заради въвличането ѝ в аферата Libor. За да успокои акционерите обаче, банката ще раздаде непроменен дивидент в размер на 75 цента на акция. За цялата 2012 г. Deutsche Bank е платила банкови такси в размер на общо 133 млн. евро във Великобритания и Германия.

„Докато някои мерки за прилагане на стратегията 2015 +, както се очакваше имаха значително въздействие върху нашите резултати през четвъртото тримесечие, ние гледаме на първоначалните резултати оптимистично," цитирани са в прессъобщението двамата ръководители на банката Аншу Джейн и Юрген Фичен.

Последна актуализация: 13:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 11 години
"Най-голямата банка в Германия" се оказа крупен престъпник. Данъчни измами, лихвени манипулации и има само 5 човека арестувани. Сигурно това е само върхът на айсберга. Кой знае още колко "най-големи банки" са такива, че и може би по зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още