IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS е глобена 390 млн. лири заради скандала с манипулирането на Libor

Британският финансов регулатор изтъква, че нарушенията са били масови, включвали са голям брой служители и са продължили с години

17:22 | 06.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Филип Хамптън, председател на Royal Bank of Scotland. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Филип Хамптън, председател на Royal Bank of Scotland. Снимка: Ройтерс

Royal Bank of Scotland е глобена с 390 млн. лири (610 млн. долара) от британските и американските регулаторни органи за ролята си в скандала около манипулирането на Лондонския междубанков лихвен процент (Libor), съобщава BBC.

Британският финансов регулатор (FSA) налага глоба от 87,5 млн. лири, докато глобата от страна на щатските власти е за около 300 млн. лири и ще бъде платена на министерството на правосъдието във Вашингтон.

В изявление британската банка обяви, че е открила нарушения от страна на 21 служители, всички от които или са напуснали, или са били уволнени.

Според изявление на RBS 300 млн. лири от глобата ще бъдат изплатени чрез средства от върнати бонуси и съкращения на бъдещи бонуси.

Това е третата водеща банка, която признава, че е опитала да манипулира Libor наред с Barclays и швейцарската UBS, които платиха глоби миналата година.

„Днес е тъжен ден за  RBS“, казва Филип Хамптън, председател на банката.

„Открихме сериозни пропуски в системата за контрол и в почтеността на малка група наши служители“, се посочва още в изявлението на банката.

„Трябва да реформираме културата в банковата индустрия... бордът на директорите използва всички възможни лостове, за да гарантира, че сериозността на този проблем ще се отрази на възнаграждението на служителите ни“.

FSA изтъква, че нарушенията са били „масови“, включвали са „голям брой служители и са продължили с години“.

Във Великобритания банката е получила 30% отстъпка при налагането на глобата, тъй като се е съгласила на сделка в ранен етап на разследването. В противен случай глобата можеше да достигне 125 млн. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още