IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays бе глобена за манипулиране на Libor и Euribor

Главният изпълнителен директор на банката и още трима души от висшия ръководен състав се отказват от бонусите си за настоящата година

17:43 | 27.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Barclays Bank Боб Даймънд. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Barclays Bank Боб Даймънд. Снимка: Архив Ройтерс

Британският регулатор за финансови услуги глоби Barclays Bank с рекордните 59,5 млн. паунда за манипулиране на междубанковите лихвени проценти Libor и Euribor, по които банките си отпускат взаимно кредити, съобщи ВВС.

Главният изпълнителен директор на банката Боб Даймънд и още трима души от висшия мениджърски персонал ще се откажат от бонусите си за тази година.

Освен глобата, от Barclays са се съгласили да платят и компенсации от общо 290 млн. паунда на британските и американските власти.

„Нарушенията на Barclays са сериозни и всеобхватни“, отбелязаха от регулаторния орган. „Почтеността при изчисляването на нивото на основни лихвени показатели като Libor е от фундаментална важност за Великобритания и международните финансови пазари“, добавят оттам.

Нарушенията са свързани с дневното изчисляване на нивото на Libor и Euribor. На световните финансови пазари това са два от най-важните лихвени проценти с директно влияние върху финансови сделки на стойност трилиони долари между банки и други финансови институции.

От Barclays обявиха, че са постигнали споразумение с британския регулаторен орган, американската Комисия за търговия с фючърси по суровините, отдела за измами към министерството на правосъдието на САЩ и с представители на комисии към институции, определящи различни междубанкови лихвени проценти.

Споразумението е част от мащабно разследване за манипулирането на междубанкови лихвени проценти по определени валути за периода между 2005 и 2009 г.

Даймънд, който през миналата година получи бонус от 2,7 млн. паунда, заяви, че действията на банката са останали „доста под стандартите, към които Barclays се стреми при воденето на своя бизнес“.

„Съжалявам, че някои хора са действали по начин, несъвместим с нашата култура и ценности. За да демонстрираме нашата колективна отговорност като ръководство, Крис Люкъс, Джери де Мизиър, Рич Рики и аз доброволно се съгласихме с борда на директорите да се откажем от всякакво обсъждане за годишен бонус през настоящата година“, добави той.

„Бордът на директорите приема проблемите, посочени в днешното съобщение, изключително сериозно и гледа на тях с пределно съжаление“, заяви на свой ред неговият председател Маркъс Аджайъс.

Банката е получила доверието на властите заради максималното си сътрудничество, както и заради действията, които е предприела за засилване на системите и контрола в отговор на установяването на проблемите от миналото, които доведоха до настоящите решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още