IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулатори обмислят реформа при определянето на LIBOR

Причина са съмненията, че лихвите, използвани при сделки за 350 трлн. долара, може да се манипулират

08:12 | 07.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Регулатори обмислят реформа при определянето на LIBOR

Британските регулатори и глобалните банки искат да реформират начина по който се определят и контролират лихвите за междубанкова търговия. Причина са съмненията, че лихвите използвани при сделки за 350 трлн. долара, извършени в цял свят, може да са били манипулирани, пише Financial Times.

Ревизията е планирана, след като регулаторите в САЩ, Европа и Япония съобщиха за продължило една година разследване във връзка със съмненията за манипулация на London Interbank Offered Rates (LIBOR) и други ключови лихви, чрез които се определят цените на финансовите продукти, включително на ипотечните облигации и кредитните карти.

Определянето на LIBOR не е процес, който е регулиран от Британския закон за финансовите услуги и пазарите. Въпреки това след повдигането на обвиненията през последните месеци щатските и европейските банки отстраниха от работа или уволниха повече от дузина трейдъри.

Британската банкова асоциация (BBA), която спонсорира LIBOR и много от банките, които помагат за калкулирането на лихвите, се срещнаха с представители на британското финансово министерство, Английската централна банка и кралските финансови регулатори, за да обсъдят реформите. В разговорите ще бъдат взети под внимание и новите глобални правила за ликвидността на банките, които влизат в сила през 2015 г.

Според запознати с преговорите източници на Financial Times, реформата може да включва всичко - от промяна на начина по който се определят лихвите до налагането на нов надзорен орган и нови изисквания за участващите банки.

LIBOR се определя ежедневно под надзора на BBA в 10 валути – евро, щатски долари, британски лири, японски йени, швейцарски франкове, канадски долари, австралийски долари, датски крони, новозеландски долари и шведски крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още