fallback

Грийнпийс: Франция трябва да закрие 35 ядрени реактора до 2025 година

Ангажиментът на Франсоа Оланд за свиване на зависимостта от ядрена енергия ще изисква драстично орязване на мощностите

19:07 | 08.02.13 г. 5

Франция трябва да закрие 35 от общо 58-те си ядрени реактора, ако ангажиментът на президента Франсоа Оланд за намаляване дела на ядрения сектор от 75 до 50 процента от производството на електроенергия в страната бъде изпълнен.

Това показват изчисления на Грийнпийс, цитиран от Франс прес.

Първите десет от тези реактори трябва да бъдат затворени още през първия петгодишен мандат на Оланд, който приключва през 2017 година, посочва организацията в публикуван днес "сценарий за енергиен преход".

В документа неправителствената организация представя  енергийна "траектория" до 2050 година, спазваща според нея международните ангажименти на Франция в борбата с климатичните промени и предвиждащи пълен отказ от ядрената енергетика от 2031 година или най-късно от 2034 година.

Оланд потвърди през септември ангажименти си за намаляване на деля на ядрената енергия при производството на електричество от 75 до 50 процента до 2025 година.

На този етап обаче той е обявил единствено закриването до края на 2016 година на централата в източния град Фасенем - най-старата централа в експлоатация от френския ядрен парк - като едновременно с това трябва приключи изграждането на реактора от трето поколение ЕPR във Фламанвил, чието пускане в експлоатация е предвидено също за 2016 година.

В своя сценарий Грийнпийс смята за възможно постепенното преминаване от ядрената енергетика към възобновяеми енергии благодарение на пренасочване на инвестиции към тях (по-специално вятърна и слънчева енергия), но и чрез термично обновяване на жилищата, за да се намали драстично потреблението на електроенергия.

С този сценарий - 38-ият в международен план, но първи във Франция - Грийнпийс възнамерява да допринесе отвън за енергийните дебати във Франция, подчерта пред журналисти нейният генерален директор Жан-Франсоа Жюлиар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още