IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнпийс: Франция трябва да закрие 35 ядрени реактора до 2025 година

Ангажиментът на Франсоа Оланд за свиване на зависимостта от ядрена енергия ще изисква драстично орязване на мощностите

19:07 | 08.02.13 г. 5
Грийнпийс: Франция трябва да закрие 35 ядрени реактора до 2025 година

Франция трябва да закрие 35 от общо 58-те си ядрени реактора, ако ангажиментът на президента Франсоа Оланд за намаляване дела на ядрения сектор от 75 до 50 процента от производството на електроенергия в страната бъде изпълнен.

Това показват изчисления на Грийнпийс, цитиран от Франс прес.

Първите десет от тези реактори трябва да бъдат затворени още през първия петгодишен мандат на Оланд, който приключва през 2017 година, посочва организацията в публикуван днес "сценарий за енергиен преход".

В документа неправителствената организация представя  енергийна "траектория" до 2050 година, спазваща според нея международните ангажименти на Франция в борбата с климатичните промени и предвиждащи пълен отказ от ядрената енергетика от 2031 година или най-късно от 2034 година.

Оланд потвърди през септември ангажименти си за намаляване на деля на ядрената енергия при производството на електричество от 75 до 50 процента до 2025 година.

На този етап обаче той е обявил единствено закриването до края на 2016 година на централата в източния град Фасенем - най-старата централа в експлоатация от френския ядрен парк - като едновременно с това трябва приключи изграждането на реактора от трето поколение ЕPR във Фламанвил, чието пускане в експлоатация е предвидено също за 2016 година.

В своя сценарий Грийнпийс смята за възможно постепенното преминаване от ядрената енергетика към възобновяеми енергии благодарение на пренасочване на инвестиции към тях (по-специално вятърна и слънчева енергия), но и чрез термично обновяване на жилищата, за да се намали драстично потреблението на електроенергия.

С този сценарий - 38-ият в международен план, но първи във Франция - Грийнпийс възнамерява да допринесе отвън за енергийните дебати във Франция, подчерта пред журналисти нейният генерален директор Жан-Франсоа Жюлиар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 11 години
Хубав ангажимент - ще свърша еди какво си, ама 10 години след като изтече мандата ми. Интересно как се вързва този ангажимент с ядрените проекти на Фрнция в други страни. Нещо друго, което направи впечатление - наскоро затоплистите (първи авери на грийн пийс) в един глас викнаха че само ядрената енергия щяла да ни спаси от бързо прегряване (каквото и да значи това). Общо взето реториката по тези теми винаги се е славела с голяма доза дебелокожие. А нашите политици нека се учат от Оланд - обещания, засягащи националната икономика се дават за по по по следващият мандат, а компенсациите за бъдещи вреди се искат тук и сега! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
"....Те затова са и в Мали...."Това ми беше и на мен на устата! Франсетата тепърва водят войни за уран, тези пищаци се разпенявили да спират АЕЦ-овете... LOL!В момента колкото е по-слаба една икономика, толкова повече се нуждае от АЕЦ! Най-евтиния и надежден ток!Франция се движи надолу и аз няма да съм жив, когато започне да затваря годни реактори, колкото и кинти да набиват разни кръгове в Грийнпийс! Питанката е ние накъде се движим и какво ще правим с тока? Или вече сме толкова зле, че просто ток няма да ни трябва! Могат да ни изключат системите... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Освен това, първият му мандат /стават такива неща!/ може да се окаже и последен, а ядрено лоби във Франция-само да искаш. Грийнпийс мое да са всякакви но, дали са чак толкова откачени, че да саботират някой от нормално функциониращите АЕЦ с основна цел, при /очакваната?/ авария, да се наплаши населението, за да може то да затисне бранша? Вярно, енергийната ефективност може и ще расте но, възникват и нови потребители, икономически отрасли, оборудване и т.н., нещата са повече в областта на прогнозите та, отсега да се правят такива бомбастични изявления, не отива на зрял държавник на такова ниво. Дотолкова, че се чудя, дали някой не се опитва да му припише чудеса на пряката реч...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Мошу Оланд се ангжажира но, първо, до 2025-та, вече едва ли ще е на власт и, второ, маса реактори не са негови, че той да ги закрие. Пък и, както е тръгнало, да не стане закрили един - пуснали два на негово място...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още