IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват по-добра реколта за зърнените култури през 2013 година

Очакванията на FAO са базирани на увеличените площи с пшеница и по-добрите метеорологични условия в Европа

13:05 | 12.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Очакват по-добра реколта за зърнените култури през 2013 година

В края на 2012 година цените на зърнените култури паднаха, а вероятно тенденцията ще продължи и през настоящата година, ако вземем предвид прогнозите на Организацията за земеделие и храни (FAO) към ООН.

Очакванията се базират на ранните перспективи за увеличаване на производството на пшеница в световен мащаб. В Европа площите, засети с пшеница се увеличават с 4-5%, а и метеорологичните условия са по-добри от миналата година.

Тези прогнози обаче могат да бъдат провалени от по-неблагоприятните условия в САЩ. Площите там се увеличават с 1%, но зимата е тежка, а в южните щати пък сушата продължава да тормози фермерите.

Метеорологичните условия са определящ фактор по отношение на цената, припомни икономистът от FAO Абдолреза Абасиан.

Индексът на FAO за цените на зърнените храни намалява с 1,1% до 247 пункта през януари. Тенденцията на спад се наблюдава от октомври 2012 година насам.

Пазарът се повлия от износа на пшеница от Индия – 6,5 млн. тона. Решаващо за стабилизирането на търговията със зърнени храни са и доставки на рекордните 22 млн. тона царевица от Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още