IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основни храни продължават да поскъпват и през януари

Вносът оскъпи картофите с 65% на годишна база, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържищата

17:02 | 04.02.13 г.
Основни храни продължават да поскъпват и през януари

Цените на едро на основни храни продължават да се покачват, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) за януари. На годишна база най-значително е поскъпването по отношение на картофите – 65%.

Цената на зеленчука се покачи рязко след лошата реколта в България. По тази причина повечето картофи на пазара са внос – от Полша, Египет и други държави. Съответно се увеличава и цената им. Парадоксално или не – в типично вносен продукт се превръща и фасулът. Така неговата цена е с 18% по-висока спрямо януари 2012 година.

С между 5 и 20% се наблюдава поскъпване на всички останали плодове и зеленчуци, като единственото изключение е чесънът, чиято цена е с 25% по-ниска. 

Брашното и олиото поскъпват с около 15%, а цената на яйцата на едро е с 14,3% по-висока спрямо миналия януари.

Данните на ДКСБТ показват още че ръст със 17,2% записва свинското месо, а пилешкото е с 13,6% по-скъпо. Млечните продукти също са с по-висока цена - сиреното поскъпва с почти 10%, а маслото - с 8,8 на сто спрямо януари 2012 година. 

На фона на тези данни е регистриран спад на цената на захарта (-6%), на ориза (-8,5%) и лещата (-4,6%). По-ниска с 10% е и цената на едро на рибата, допълват от комисията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още