IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните на световните пазари тръгват надолу, но не и у нас

Зърното поевтинява на световните борси, но у нас брашното поскъпва, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси

10:57 | 07.01.13 г.
Цените на храните на световните пазари тръгват надолу, но не и у нас

Световните тенденции за намаляване на цените на хранителните стоки не се отразява у нас, отчете в ефира на БНР председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържищата Едуард Стойчев.

„Ако някъде нещо поскъпне, в България цените рязко се покачват, но после плавно намаляват“, смята той и посочи за пример цената на месото – през лятото на световните пазари, в очакване на лошата реколта на фуражите, цената на месото се увеличи с 40%. У нас увеличението е с 20% на годишна база. В момента обаче на световните пазари цената се върна в старите граници, но у нас няма понижение.

На световните борси има намаление и на цената на зърното, но у нас тази тенденция също не се наблюдава, дори брашното поскъпва до 0,99 лева за килограм, отчете още Стойчев. „Вярно е, че у нас се продава най-евтиния хляб в ЕС, но за сметка на това качеството е много ниско“, обясни председателят на ДКСБТ.

В сектора на хлебопроизводството ситуацията е много тежка – има множество малки производители, които за да оцелеят, държат цените ниски. „Това е много добро за потребителя, но не и за производителите“, коментира Стойчев. 

Очакваме промени по отношение на цените на плодовете и зеленчуците, но по отношение на другите продукти цените ще останат стабилни, дори може леко да намалеят, прогнозира още Едуард Стойчев. По негови думи цените на оранжерийните зеленчуци са с около 20-30% по-високи спрямо миналата година. Той обаче очаква след празниците цените да тръгнат надолу.

Очаква се да се понижат и цените на цитрусовите плодове. "Коледната ни трапеза беше с 20% по-скъпа именно заради скъпите цитруси и месо", смята още председателят на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още