IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните се покачват предпразнично

Основна причина са по-скъпите плодове и зеленчуци, показа седмичната статистика на Държавната комисия по стокови борси и тържища

09:30 | 17.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на храните се покачват предпразнично

Цените на хранителните продукти се увеличават седмица преди Коледните празници, показа статистиката на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Според данните основната причина за повишението на индекса, следен от комисията, са по-скъпите плодове и зеленчуци.

Стойността на индекса, създаден от ДКСБТ,  достига стойност от 1,456 пункта през седмицата 10-16 декември. Предходната седмица стойността на индекса достигаше 1,45 пункта.

През изминалата седмица плодовете и зеленчуците отбелязаха най-големите изменения на цената както в посока нагоре, така и надолу. Най-значителен ръст отбеляза цената на зелето – ръстът е в рамките на 17,1%, а зелето се търгува за 0,41 лева за килограм по борсите. С почти 10% поевтиняват оранжерийните краставици и цената им на едро вече е 2,55 лева за килограм.

В същото време обаче цитрусовите плодове записват спад. Традиционните за коледната ни трапеза портокали и мандарини отчитат намаление на цената. Според данните на ДКСБТ портокалите вече се продават на цена от 1,13 лева за килограм по борсите, което е спад в рамките на 5,8%. Това е най-значимото понижение на цена на хранителен продукт за изтеклата седмица.

С 3,7% поевтиняват мандарините, като цената им вече е 1,80 лева за килограм на едро. С почти 3% поевтиняха и оранжерийните домати, показва още статистиката. Цената им на едро е 1,46 лева за килограм.

Сред останалите продукти, следени от държавната комисия, най-рязко поскъпва лещата, като цената й за килограм е вече 2,32 лева или ръст от 2,2%. С 2% поскъпва брашното, което се търгува за 1 лев на едро. С 1,8% обаче намалява цената на саламите, като цената им по борсите вече 8,94 лева за килограм.

Олиото също записва спад на цената си – литър в пластмасова бутилка се търгува за 2,80 лева 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
stone kold
преди 11 години
тука е нормално тва.си4ко да е скъпо..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още