IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър поиска данъчни облекчения при даряване на храни

Само три държави в ЕС начисляват ДДС върху даренията на храни, отчете Мирослав Найденов

12:36 | 06.12.12 г.
Земеделският министър поиска данъчни облекчения при даряване на храни

Чиновниците от Министерство на финансите трябва да намерят начини за въвеждане на данъчни облекчения при даряването на храна, заяви земеделският министър Мирослав Найденов по време на дискусията „Пътят на храната“.

По негови данни у нас се изхвърлят над 40% от годната за консумация храна, съобщава Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Основната причина тези хранителни продукти да не бъдат дарявани от страна на производителите или търговците, е че на тези дарения се начислява ДДС. „България, Чехия и Словакия са единствените страни в ЕС, които начисляват ДДС при даряване на храна“, поясни Найденов.

В момента се работи по промяна на Закона за храните, в който да бъде регулирана и институционализирана хранителната банка, стана ясно още от думите на земеделсикя министър.

Следващата 2013 година е обявена от ЕК като годината за борба с разхищението на храна, припомни от своя страна изпълнителният директор на Българската хранителна банка Мая Калчева.

За едни месец институцията е раздала 10 тона храни на нуждаещите се. Само през последните дни са раздадени 3,5 тона риба чрез Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Над 800 хил. българи се нуждаят от подпомагане с хранителни продукти, каза Калчева.

В края на миналата година Европейският парламент излезе с декларация за значително намаляването на изхвърлената годна храна. "Над 50% от годната за консумация храна се изхвърля от магазините или домакинствата, а в същото време 79 млн. европейци живеят на ръба на бедността. 16 млн. получават храни, разчитайки на благотворителни организации", обявиха европейските депутати от комисията по земеделие в ЕП. 

Те препоръчаха по-добра образователна кампания сред обществото, както и редица мерки, които могат да бъдат приложени в магазините. Сред тях например са големи намаления за стоки с изтичащ срок на годност и по-ясни етикети докога е годна стоката. 

Ако няма реакция на този призив, до 2020 година изхвърлените храни ще бъдат с 40% повече, прогнозираха още евродепутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още