IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранителната банка стартира първата си програма в подкрепа на здравословно хранене

Всяка година в ЕС се изхвърлят около 90 млн. тона годни за употреба храни, напомнят от институцията

11:25 | 17.10.12 г.
Хранителната банка стартира първата си програма в подкрепа на здравословно хранене

Българската хранителна банка (БХБ) започва програма, чиято цел е да осигури здравословно хранене на деца и младежи в нужда, съобщават от институцията.

По данни на Евростат 47% от децата в България живеят в бедност, коментира Мая Калчева, изпълнителен директор на БХБ.

„Децата, които живеят в бедност нямат достъп до балансирано и здравословно хранене“, коментира още тя.

По тази причина и хранителната банка започва програмата „Витамина“, финансирана от Societe Generale Експресбанк. Това е първата програма на създадената преди броени месеци хранителна банка.

Схемата предвижда изграждането пунктове за събиране на дарена храна на тържището за плодове и зеленчуци за кв. "Слатина" в София.

Два пъти в седмицата дарените плодове и зеленчуци ще бъдат сортирани и инспектирани за качеството им и след това ще бъдат откарвани до дневни центрове, защитени жилища и други програми, които предоставят услуги за деца и младежи без родители, уязвими групи или в риск от социално изключване и бедност. 

Ежедневно огромни количества пресни плодове и зеленчуци остават непродадени на тържищата, а търговците на дребно не могат да ги реализират по друг начин, коментират още от институцията.

Всяка година в ЕС се изхвърлят около 90 млн. тона годни за употреба храни. Сред тях например са със сгрешени опаковки или наскоро изтичащ срок на годност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още