IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделците сами да си плащат за борба с градушките, съветва премиерът

За сектора се отделят милиарди, производителите могат сами да платят за мерките, обясни Борисов по време на заседанието на Министерския съвет

10:27 | 14.12.12 г.
Земеделците сами да си плащат за борба с градушките, съветва премиерът

Земеделските производители сами да плащат за мерки за борба с градушки, съветва министър-председателят Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет, показа стенограмата.

От думите на Борисов става ясно, че са поискани още 3 млн. лева за борба с градушките. „За градушките логиката ни е такава – даваме милиарди за производството на зърно“, уточнява премиерът и допълва, че при това положение производителите могат да си позволят този разход.

„Утре ще кажат – да ни ваксинират животните без пари, да дотираме всяка дейност. И затова тези 3 млн. ги спрях“, заявява още Борисов пред министрите.

По негови думи България се е превърнала в застрахователна компания и така се изкривява пазара. „Държавата е обща, на всички хора. Колкото й е по-малко ролята, толкова по-добре за държавата“, заявява Борисов.

По време на заседанието премиерът и министърът на земеделието Найденов коментират още и понижаването на цените на някои храни в България. Те са факт благодарение на това, че държавата е разбила монополи, действащи с години, е заявил премиерът.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е поискал общо 10 млн. лева допълнително за селското стопанство. Отпуснати са му само 7 млн. млн. лева, които ще отидат по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“. С парите ще бъдат изплатени заплати за ветеринарите, работещи в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и за неизпълнени договори с екарисажите. Тритете милиона за борба с градушки обаче са спрени от премиера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още