IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се гаранционен фонд за щети от природни бедствия с вноски на фермерите

Понастоящем фонд „Земеделие” компенсира само 100-процентовите щети по селскостопанската продукция

18:33 | 29.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Обсъжда се гаранционен фонд за щети от природни бедствия с вноски на фермерите

Обсъжда се механизъм, при който фермерите да плащат вноски в специален гаранционен фонд за обезщетяване при природни бедствия към Министерството на земеделието, заяви по време на парламентарния контрол агроминистърът Мирослав Найденов, съобщиха от земеделското министерство.

Зачестяват природните бедствия като наводнения, градушки, слани и ураганни ветрове. Те причиняват огромни загуби на агросектора, посочи министърът.

Той припомни, че сега фонд „Земеделие” компенсира само 100-процентовите щети, а производителите с по-малка щета не получават никакво обезщетение. Стандартната система на застраховане и обезщетение е неефективна, твърди министърът.

Той каза още, че се разработва нова стратегия за развитие на противоградовата защита и защитата от природни бедствия на селскостопанската продукция. Предстои и преструктуриране на Агенцията за борба с градушките в пазарен субект.

Затова е създадена работна група от експерти, които са изготвили конкретни стъпки за развитие на противоградовата защита. Едно от предложенията на специалистите е да се въведе плащането на задължителни вноски от фермерите.

Средствата от вноските следва да се събират в специален гаранционен фонд за защита и обезщетяване на земеделските производители при природни бедствия към Министерството на земеделието. Така всички земеделци ще могат да кандидатстват за обезщетения при нанесени щети, обясни Найденов.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lz - lz
преди 12 години
Абе, нали земеделците са най-богатите в България, че ще им въведат допълнителна финансова тежест, голяма работа. Няколко правителства подред смятаха, че агросектора е важен и затова имаше данъчни преференции. Но настоящото реши, че храната на хората няма значение колко ще струва. Сега вече реши, че трябва да има допълнителен данък - данък градушка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още