fallback

Франция размразява преговорите с Турция за ЕС

Две трети от турците обаче заявяват, че не желаят страната им да се присъединява към ЕС

12:59 | 13.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турският премиер Реджеп Ердоган. Снимка: Ройтерс

Франция се съгласи да рестартира обтегнатите отношения между Турция и Европейския съюз (ЕС), размразявайки преговорите с Анкара за приемане на страната в общността след години на застой, съобщава Financial Times.

Вчера френският външен министър Лоран Фабиюс обяви, че Париж е съгласен ЕС да възобнови преговорите с Турция – решение, което ще стопли отношенията между двете страни след продължителното напрежение, белязало мандата на бившия фрески президент Никола Саркози.

Дипломати в Брюксел и Анкара са притеснени, че повече от 7 години след формалния старт на преговорите за приемането на Турция в ЕС, повечето преговорни глави все още остават блокирани.

ЕС е дълбоко разединен по въпроса дали да приеме Турция като пълноправен член. Междувременно привлекателността на Съюза от гледна точка на Анкара също е намаляла заради кризата в еврозоната.

Според проведено наскоро проучване на общественото мнение почти две трети от турците заявяват, че не желаят страната им да се присъединява към ЕС.

Независимо дали в знак на протест или за да окаже натиск върху ЕС, турският премиер Реджеп Ердоган загатна, че Анкара може да задълбочи връзките си с подкрепяната от Москва и Пекин Шанхайска организация за сътрудничество, вместо да се занимава с Европа.

Фабиюс каза на турския си колега Ахмет Деветоглу, че преговорите с Турция ще бъдат размразени по една от 35-те глави – регионалната политика. Той коментира, че допълнителни глави могат да бъдат отворени в бъдеще.

Рестартирането на преговорите се очаква да се случи преди посещението на френския президент Франсоа Оланд в Турция, което се очаква през следващите месеци.

Франция иска да вдъхне „нов живот“ в отношенията между Анкара и ЕС, се посочва в изявление на френското външно министерство.

Преговорни глави с Турция не са били отваряни от юни 2010 г. Франция все още блокира 4 преговорни глави, Кипър - 6, а ЕС потвърди позицията си, че 8 преговорни глави не могат да бъдат бъдат отворени, нито пък която и да е глава може да бъде затворена, докато Турция не се споразумее за съдбата на средиземноморския остров, чиято северна част Анкара окупира през 1974 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:34 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още