IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция размразява преговорите с Турция за ЕС

Две трети от турците обаче заявяват, че не желаят страната им да се присъединява към ЕС

12:59 | 13.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турският премиер Реджеп Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският премиер Реджеп Ердоган. Снимка: Ройтерс

Франция се съгласи да рестартира обтегнатите отношения между Турция и Европейския съюз (ЕС), размразявайки преговорите с Анкара за приемане на страната в общността след години на застой, съобщава Financial Times.

Вчера френският външен министър Лоран Фабиюс обяви, че Париж е съгласен ЕС да възобнови преговорите с Турция – решение, което ще стопли отношенията между двете страни след продължителното напрежение, белязало мандата на бившия фрески президент Никола Саркози.

Дипломати в Брюксел и Анкара са притеснени, че повече от 7 години след формалния старт на преговорите за приемането на Турция в ЕС, повечето преговорни глави все още остават блокирани.

ЕС е дълбоко разединен по въпроса дали да приеме Турция като пълноправен член. Междувременно привлекателността на Съюза от гледна точка на Анкара също е намаляла заради кризата в еврозоната.

Според проведено наскоро проучване на общественото мнение почти две трети от турците заявяват, че не желаят страната им да се присъединява към ЕС.

Независимо дали в знак на протест или за да окаже натиск върху ЕС, турският премиер Реджеп Ердоган загатна, че Анкара може да задълбочи връзките си с подкрепяната от Москва и Пекин Шанхайска организация за сътрудничество, вместо да се занимава с Европа.

Фабиюс каза на турския си колега Ахмет Деветоглу, че преговорите с Турция ще бъдат размразени по една от 35-те глави – регионалната политика. Той коментира, че допълнителни глави могат да бъдат отворени в бъдеще.

Рестартирането на преговорите се очаква да се случи преди посещението на френския президент Франсоа Оланд в Турция, което се очаква през следващите месеци.

Франция иска да вдъхне „нов живот“ в отношенията между Анкара и ЕС, се посочва в изявление на френското външно министерство.

Преговорни глави с Турция не са били отваряни от юни 2010 г. Франция все още блокира 4 преговорни глави, Кипър - 6, а ЕС потвърди позицията си, че 8 преговорни глави не могат да бъдат бъдат отворени, нито пък която и да е глава може да бъде затворена, докато Турция не се споразумее за съдбата на средиземноморския остров, чиято северна част Анкара окупира през 1974 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 6
deant
преди 11 години
"Две трети от турците обаче заявяват, че не желаят страната им да се присъединява към ЕС."Мъдри хора са турците, въпреки нашето мнение за тях. Много по мъдри от нас, които си дадохме задните части само и само да влезем в прехваления ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
mapto
преди 11 години
Турция балансираща отношенията между ЕС и Широкия Ориент е много по-изгоден за всички отколкото Турция в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още