fallback

Чехия: Очакваме България да спази законите и да изпълни ангажимента си към ЧЕЗ

Очаквам България да спази собственото си законодателство, включително в частта за защитата на чуждите инвестиции, обяви чешкият премиер Петер Нечас

12:30 | 20.02.13 г. 8

Чешкият премиер Петер Нечас. Снимка: Ройтерс

Чешкият министър-председател Петер Нечас е заявил, че очаква България да изпълни международните си ангажименти, както и споразумението за защита на инвестициите в спора си с чешката компания ČEZ, съобщи изданието EurActiv, като се позова на официално съобщение на премиера пред чешката информационна агенция ČTK.

Проблемът с високите цени на електроенергията в България е политизиран и изявленията на български представители по отношение на ČEZ са „нестандартни“, посочва Нечас. „Очаквам България като член на Европейския съюз да спази международните си ангажименти, европейското право, както и собственото си законодателство, включително в частта за защитата на чуждите инвестиции“, подчертава той.

Чешкият министър на търговията Мартин Куба пък заяви, че възнамерява да обсъди ситуацията с Европейската комисия и определи поведението на България като „безпрецедентно“.

От бълграската прокуратура вече определиха ČEZ като „системен нарушител“ на договора си с българските власти, позовавайки се и на договорите за доставки, сключени от компанията с нейни подразделения.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране започна процедура по отнемане на лиценза на ČEZ, основавайки се на 17 акта за различни нарушения.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев пък обяви, че не може да коментира дали компанията ще загуби лиценза си, заявявайки, че проблемът е от компетентността на регулаторния орган. „Това е процес, който изисква повече от едно действие и който започва с уведомяване, така че ČEZ ще разполага с време, за да отговори“, каза Добрев.

Марлене Холцнер, говорител на европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, заяви, че е „малко рано“ комисията да реагира на заплахите спрямо чешката компания. „Отговорност на държавата-членка и нейния регулаторен орган е да предоставя лиценз и да го отнема“, подчерта Холцнер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още