IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: Франция трябва да постигне заложените бюджетни цели

Наблюдаваме частична загуба на доверие във волята на европейските правителства да консолидират публичните си финанси, предупреждава Йенс Вайдман

17:51 | 26.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Германската централна банка (Bundesbank) призова Франция да се придържа към определените от договора за Европейския съюз (ЕС) бюджетни цели, подчертавайки, че липсата на фискална дисциплина в една толкова голяма европейска икономика ще подкопае допълнително доверието в общността, съобщава Financial Times.

Миналата седмица Франция поиска от Брюксел да й разреши да отложи понижаването на бюджетния си дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната с една година поради опасенията, че на фона на задълбочаващата се рецесия през 2013 г. този показател ще остане около 3,7%

След като европейският икономически комисар Оли Рен заяви, че е склонен да предостави на Франция допълнително време, президентът на Bundesbank Йенс Вайдман се включи в дебата, призовавайки френското правителство да се придържа към поетите ангажименти.

„Изправени сме пред криза на доверието“, коментира Вайдман в изказване пред парижкия бизнес колеж École des Hautes Études Commerciales, където е учил и френският президент Франсоа Оланд.

„Наблюдаваме частична загуба на доверие, както във фискалните правила, така и във волята на европейските правителства да консолидират публичните си финанси“, посочва Вайдман.

„Ето защо е изключително важно големите икономики в еврозоната да отправят ясен сигнал в подкрепа на фискалните правила и споразумения“, допълва той.

Bundesbank е независима от германското правителство, което се отнесе по-благосклонно към идеята за евентуално разсрочване на заложената бюджетна цел във Франция. Берлин все пак споделя опасенията на централната банка, че европейската криза е породена от криза на доверието в икономическото управление на съюза.

В края на миналата седмица германският финансов министър Волфганг Шойбле призна, че „спазването на правилата е важно“, но допълни, че е в правомощията на Европейската комисия (ЕК) да вземе решение за евентуално разсрочване на ангажиментите.

Франция попадна в светлината на прожекторите поради нарастващите опасения, че прави твърде малко, за да либерализира икономиката си. Въпреки че вътрешното потребление по време на кризата се задържа на прилични нива, а демографският профил на страната определено е по-добър от този на Германия, доминиращата икономическа позиция на държавата и сравнително слабата конкурентоспособност се приемат за проблематични. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още