IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарците гласуват за таван на заплатите в корпорациите в неделя

На референдум се предлагат повече права, с които да контролират възнагражденията на ръководния персонал

09:23 | 01.03.13 г. 3
Швейцарците гласуват за таван на заплатите в корпорациите в неделя

Мениджърите в швейцарските заседателни зали от Novartis до UBS се готвят за референдум в неделя по въпроса дали да дадат повече правомощия на акционерите за ограничаване на възнагражденията на ръководния персонал, предаде ДПА.

Гласоподавателите трябва да се произнесат дали банкерите и ръководителите на компании имат право на щедри златни споразумения и бонуси.

Ако предложението бъде прието, държавата ще предприеме също така стъпки за ограничаване на прекалено големите заплати и дори би могла да изпраща алчните мениджъри в затвора.

Инициатор на каузата е Томас Миндер, независим депутат и предприемач в козметичния сектор.

Той започна кампанията си преди пет години на фона на общественото възмущение от огромните заплати на банкерите, които мнозина възприемат като главните злодеи в дъното на световната финансова криза.

Според специалисти, занимаващи се с проучвания на общественото мнение, 64 процента от гласоподавателите подкрепят плана му.

Инициативата получи тласък в средата на февруари, когато стана известно, че напускащият председател на швейцарския фармацевтичен гигант Novartis ще получи 72 милиона швейцарски франка (77 милиона долара) за шест години като компенсация, че
няма да работи за конкуренцията.

Въпреки че председателят Даниел Вазела отказа парите под обществения натиск, избухна огромно обществено недоволство.

"Това нанася огромна щета върху социалната сплотеност в страната ни," заяви министърът на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга.

Миндер иска акционерите, а не членовете на управителния съвет на компанията, да имат последната дума за възнагражденията на ръководството. Неговият план ще накара големите компании да гласуват всяка година, за да избират членовете на надзорния съвет.

По-големите акционери като пенсионните фондове ще бъдат задължени да участват, така че резултатът да не бъде повлиян от въздържали се или задкулисни споразумения.

Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
комунизма идва... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Напълно съм съгласен. Има ли обществено значим проблем, то той веднага се поставя на Референдум. Поне така е в Швейцария. И там няма минимални прагове за да бъде действителен Референдума, няма как и да има, като такива избори се правят през 2 седмици и който иска гласува, който не иска се съобразява с това, което са гласували тези, които са отишли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Ето отново един от многото примери за опита в демокрацията и контрола на други държави. Отново референдум по значим за тяхното общество въпрос.Не е нужно да откриваме топлата вода. Нека я използваме. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още