IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария ограничава корпоративните бонуси с референдум

Обикновените акционери ще имат решаващ глас при определянето на размера на допълнителните възнаграждения

10:35 | 04.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доходите на корпоративния елит в Европа попаднаха във фокуса на общественото недоволство за втори път за по-малко от седмица, след като швейцарските гласоподаватели подкрепиха с голямо мнозинство налагането на ограничения на корпоративните бонуси, съобщава Financial Times.

Референдумът съвпада с общо европейската инициатива за регулиране на доходите на висшия корпоративен мениджмънт – проблем, придобил особена чувствителност в светлината на финансовата криза и последвалата рецесия.

Предложението на Брюксел за ограничаване на бонусите на банкерите до две техни годишни заплати потресе Лондонското сити, където редица високопоставени представители на банковия сектор предупредиха, че подобна стъпка ще прогони най-добрите мениджъри в Азия или Ню Йорк и ще лиши британската столица от статуса й на световен финансов център.

„Това ще има последици“, коментира шеф на водеща инвестиционна банка в Лондон.

Референдумът  в Швейцария наложи дори още по-широк кръг от ограничения, след като 68% от гласоподавателите подкрепиха правила, които предоставят на обикновените акционери решаващ глас при определянето на размера на бонусите, предвиждат ежегодни избори за управителен съвет и криминално преследване за нарушителите.

Междувременно Великобритания ще направи последен опит за ревизия на европейския план за ограничаване на корпоративните бонуси на срещата на финансовите министри на общността във вторник.

Перспективите за сериозна ревизия на проектодирективата обаче са малки, тъй като мнозинството страни членки на Европейския съюз (ЕС) са склонни да подкрепят сделката, постигната в Европейския парламент (ЕП), която е част от законодателството, целящо да реформира правилата за капиталовата адекватност на банките.

Други страни в ЕС планират дори още по-строги ограничения. Холандия, която участва в серия операции за спасяването на закъсали банки, наложи ограничения на банковите бонуси още през 2010 г. и обмисля понижаване на тавана им до 20% от заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
sdk
преди 11 години
време е да има малко повече спрведливос и в баковия сектор. печалбите се приватизират от шепа хора а загубите ги плащаме всички. не може така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
marinovator
преди 11 години
швейцарУЯ - новия кандидат-ЧЛЕН на ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още