fallback

Великобритания настоява за либерализиране на ГМО режима в ЕС

Ако ЕС остане на сегашната си позиция, трябва да върнем лицензионния режим за ГМО продуктите на националните правителства, коментира дипломат

12:02 | 09.03.13 г. 62

Снимка: Ройтерс

Великобритания настоява за либерализиране на пазара на генно модифицирани организми (ГМО) в Европа в опит да преодолее съпротивата на много европейски страни, включително Австрия и Франция, съобщава Financial Times.

Секретарят по околната среда към кабинета в Лондон Оуен Патерсън ще направи предложението за либерализиране на режима с твърдата подкрепа от страна на премиера Дейвид Камерън и финансовия министър Джордж Озбърн.

До този момент Брюксел е одобрил само два ГМО продукта за употреба като храна в сравнение със САЩ и други страни по света, където ГМО продуктите са широко разпространени.

ЕС е подложен на натиск да либерализира ГМО сектора поради увеличаващите се цени на земеделската продукция. Британски фермери предупреждават, че от май няма да са в състояние да  гарантират, че пилетата, които отглеждат, ще са хранени единствено с незамърсен от ГМО фураж.

Съпротивата срещу ГМО продуктите произтича не само то Брюксел. Мнозинството европейци са твърдо против употребата на така наречените „Франкенщайн храни“ още повече, след като скандалът с откритото в търговската мрежа конско месо повиши чувствителността към безопасността на храните.

„Ако Европейският съюз (ЕС) остане на сегашната си позиция, ние трябва да се опитаме да дерегулираме режима на лицензиране на ГМО продуктите като върнем това правомощие на националните правителства“, коментира Джордж Фриман, депутат от Консервативната партия и привърженик на инициативата.

Защитниците на ГМО технологията следят отблизо предстоящите търговски преговори между ЕС и САЩ за създаването на Трансатлантически съюз. Американски политици също настояват за либерализация на ГМО пазара в ЕС като част от по-широка сделка.

Миналия месец президентът на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу предупреди, че ЕС няма намерение да прави компромиси по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още