IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГМО ще се отбелязва на етикетите, но само на пакетираните фуражи

При насипните фуражи наличието на такива организми ще се записва в придружаващата документация

09:05 | 04.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ГМО ще се отбелязва на етикетите, но само на пакетираните фуражи

Ще има допълнение към текста на Закона за фуражите, отнасящ се за отбелязването на генно модифицираните организми, стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ Христина Янчева в студиото на bTV.

След промяната законът ще постановява, че ГМО ще бъде отбелязвано на придружаващата партидата документация за насипните фуражи. Задължението за отбелязването на такива организми на етикетите ще бъде само за пакетираните фуражи. 

Огромна част от фуражите в Европа съдържат ГМО, обясни Борислав Сандов от Партията на зелените. Те се внасят от Китай или Южна Америка, където се отглеждат генно модифицирани соя или други култури, от които се произвежда фураж. По тази причина е важно потребителите да знаят какво има в храните и фуражите.

Янчева пък отбеляза, че в Закона за фуражите за първи път се въвежда изискването за лабораторен анализ и регистър на търговците, които трябва да пазят информация за закупените фуражи.

Около казуса се разшумя в края на миналата седмица.

След приемането на Закона за фуражите на второ четене от Партията на зелените алармираха, че текстът ще позволи производителите или търговците да си изберат да отбележат наличието на ГМО или на етикетите, или в придружаващата документация. 

Еколозите поискаха вето върху закона, а президентът Росен Плевнелиев изказа готовност да спре спорния текст. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още