IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоорганизация иска президентът да наложи вето върху Закона за фуражите

Оказва се, че не е задължително информацията за съдържанието на ГМО във фуражите да се вписва в етикетите на продуктите

16:59 | 27.11.12 г.
Екоорганизация иска президентът да наложи вето върху Закона за фуражите

Екоорганизация поиска президентът да наложи вето на Закона за фуражите заради етикетирането на фуражите, които съдържат генетично модифицирани организми (ГМО).

От екологичното сдружение „За Земята“ алармират, че е отпаднало задължението на производителите и търговците на фуражи да вписват в етикетите информацията за съдържанието на ГМО в продукта.

От организацията припомнят, че в началото на ноември Министерски съвет внесе в Народното събрание проект за изменение на Закона за фуражите, в който беше предвидено операторите, които пускат на пазара фуражи, съдържащи или състоящи се от ГМО, задължително да обозначават за наличието им в съпровождащата документация, както и на етикетите.

Тези текстове бяха приети на първо четене в пленарна зала, но по време на второто четене парламентарната комисия по земеделие и гори се оказва, че ги е редактирала. С редакцията всъщност е отпаднало задължителното етикетиране на фуражите за наличие на ГМО и текстовете са гласувани в този вид на второ четене в пленарна зала.

Според окончателно приетите текстове операторите ще са длъжни да предоставят информация за съдържанието на ГМО във фуражите или в съпровождащата продукта документация, или на етикетите, като са предвидени високи глоби, ако допуснат нарушение при отбелязването на съдържащото се в продуктите ГМО.

Според еколозите така приетият текст противоречи на европейското законодателство, което регулира ГМО.

Припомняме, че в края на април Европейската комисия (ЕК) предупреди България за пропуски в прилагането на еврозаконодателството за генетично модифицираните организми. Според Брюксел страната ни не прилага правилно директива от 2009 г., която обхваща всички дейности във връзка с ГМО, заради което сме заплашени от съдебна процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още