IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забрана за ГМО културите в ЕС ще се налага и с екологични съображения

Фермерите ще носят финансова отговорност, ако се докаже, че ГМО насажденията са довели до заразяване на останалите култури

18:02 | 05.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Забрана за ГМО културите в ЕС ще се налага и с екологични съображения

Страните от Европейския съюз трябва да имат свободата сами да ограничават или забраняват отглеждането на генно-модифицирани култури (ГМО), като се позовават и на екологични съображения. Това решиха европейските депутати, които днес гласуваха законодателно предложение в тази насока, съобщава сайтът на Европарламента.

Предложението за изменение на съществуващото законодателство, което беше прието с 548 гласа "за", 84 "против" и 31 "въздържали се", предстои да бъде гледано и от Съвета на министрите на ЕС.

Основания за забрана

Еврокомисията предложи държавите-членки да имат възможност да забраняват отглеждането на ГМО, но не и с екологични основания или пък с мотиви за опазване на общественото здраве (тези основания могат да бъдат разглеждани единствено от Европейския орган за безопасност на храните), се посочва в прессъобщението.

Държавите-членки не трябва да бъдат ограничавани при представянето на екологични причини против разпространяването на ГМО, се посочва в промените. При евентуална забрана те могат да се позовават на устойчивостта на пестицидите, използвани при отглеждането на модифицираните култури, както и за необходимостта от запазване на биоразнообразието.

Депутатите смятат, че държавите членки трябва да вземат мерки за предотвратяване на заразяването на обикновените посеви от ГМО култури, както и да гарантират, че причинителите на подобни инциденти ще носят финансова отговорност.

В момента в Евросъюза е разрешено отглеждането само на два вида ГМО култури - царевица MON810 и картоф Амфлора (за производство на нишесте). Въпреки че някои държави са разрешили тяхното отглеждане за търговски цели повечето страни от ЕС не отглеждат ГМО. Австрия, Франция, Гърция, Унгария, Германия и Люксембург са задействали "предпазна клауза" и така изрично забраняват отглеждането на ГМО.

Българското законодателство също е рестриктивно по отношение на модифицираните организми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
ТОТАЛНА ЗАБРАНА на ГМО !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
eldred
преди 12 години
Голяма работа. Ще се внасят от САЩ и Китай за ужас на невежите еко фанатици :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
stasi666
преди 12 години
Трябва да има тотална забрана за ГМО в България дори и за вноса на такива храни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още