IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС дава по-голям избор на страните членки при решения за отглеждане на ГМО

ЕК одобри днес няколко решения, свързани с генетично модифицирани организми

16:04 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС дава по-голям избор на страните членки при решения за отглеждане на ГМО

Европейската комисия ще представи до лятото предложение за закон, съгласно което страните членки ще имат по-голям избор при взимане на решение дали да отглеждат генетично модифицирани организми (ГМО), съобщиха от комисията.

ЕК прие днес две решения, засягащи генетично модифицирания картоф Амфлора. Първото решение позволява отглеждането на Амфлора в ЕС за промишлени нужди (например производство на хартия от скорбялата), а второто – използването на скорбялата на въпросния картоф за фураж.

Освен това комисията е одобрила и три решения за пускането на пазара на три вида генетично модифицирана царевица за храна и фураж, но не и за отглеждане.

И петте разрешения са били подложени на много щателен преглед. Разрешението за отглеждане на Амфлора е краят на процедура, започнала в Швеция през януари 2003 г. Решението на комисията е базирано на значителен обем научни изследвания и на положителните оценки на европейските власти за контрол върху сигурността на храните.

Разрешенията са валидни за 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още