IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще гласува за известно облекчаване на регулациите за ГМО храни

Предложението е за повишаване на толерантността към ГМО съставки във вносния фураж до 0,1%

12:54 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС ще гласува за известно облекчаване на регулациите за ГМО храни

След години на политически сблъсъци в Европейския съюз повишаващите се цени на храните отново връщат на дневен ред дебата за генномодифицираните храни (ГМО), пише Wall Street Journal.

Днес ще се проведе гласуване за допускането на минимални количества неоторизирани ГМО продукти във вносния животински фураж – стъпка, която, според някои анализатори, е индикатор за промяна в отношението на ЕС към биотехнологиите и победа на лобистите на ГМО индустрията, които от години настояват за разхлабване на регулациите, постановяващи нулева толерантност към ГМО.

Според ГМО лобистите сега съществуващите ограничения влияят негативно на доходността при отглеждането на селскостопански животни, като в някои случаи дори лишават производителите от икономическа мотивация. Тези лобисти твърдят, че въпросната политика застрашава хиляди работни места, влошава допълнително хранителната криза и вероятно ще доведе до увеличение на цената на месото за крайните потребители, които вече усещат инфлацията.

Според анти-ГМО организации поправката, ако бъде приета, ще е прецедент, който впоследствие ще доведе до облекчаването и на други регулации.

„Гласуването определено е политически знак, че ЕС е готов да промени позицията си“, казва Марко Контиеро, директор на Greenpeace за селскостопанската политика. „Става въпрос за разрешаването на абсолютно неизследвани ГМО продукти, които ще попаднат в хранителната верига – това е напълно неприемливо“.

Използването на подобни биотехнологии остава противоречиво. Докато ГМО лобистите настояват, че ГМО храни вече се консумират от милиарди хора на планетата, включително в САЩ, и са напълно безопасни, техните опоненти подчертават, че дългосрочният ефект от използването на ГМО остава неизследван, както и че финансирането на ГМО индустрията ограничава средствата за други по-безопасни методи за повишаване на добивите от земеделска продукция.

Настоящото предложение е за повишаване на толерантността към ГМО съставки във вносния фураж до 0,1% за ГМО, одобрени в страната износител.

Европейските потребители остават дълбоко недоверчиви към ГМО технологиите. Според проучване на Брюксел, проведено миналата година сред 26 хил. жители на съюза, 58% смятат ГМО храните за опасни, а 60% смятат, че ГМО земеделието не трябва да бъде поощрявано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още