IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monsanto с планове за генно модифицирана пшеница в Индия

Индийска компания, подкрепена от Monsanto, работи над ГМО култури, устойчиви на суша и солена вода

12:09 | 06.08.10 г. 9
Автор - снимка
Създател
Monsanto с планове за генно модифицирана пшеница в Индия

Maharashtra Hybrid Seeds Co., индийска компания, подкрепена от Monsanto Co., планира да разработи първата в страната генно модифицирана пшеница през следващите 3 до 5 години, в опит да задоволи потребностите на индийското население, надхвърлящо 1,2 млрд. души, съобщава Bloomberg.

Компанията работи с различни сортове генетично изменени зърнени култури, устойчиви на суша и солена вода, казва главният технологичен директор на MahyCo. Уша Барвале Зехър. През февруари индийското правителство отказа да одобри предложен за култивиране генно модифициран син домат, след протести на фермери.

Премиерът на Индия Махмуд Синг призова за навлизането на нови и по-добри технологии в страната, които да помогнат за повишаване на добивите и изхранването на нарастващото с 18 млн. на година население. Премиерът иска също да изпълни предизборното си обещание за раздаването на ориз и жито на бедните на цени под пазарните.

Цената на пшеницата се повиши до най-високото си ниво за последните две години, след като Русия, третият по големина производител, наложи забрана за износа поради най-лошата суша в страната за последния век.

„Основните предизвикателства пред нас са сушата и повишеното ниво на сол във водата. Те се отразяват на производителността“, казва Бхарат Чар, директор на изследователския отдел на MahyCo. “Работим върху проекти за увеличаване на толерантността на растенията към тези фактори“, допълва той.

Докато САЩ и Канада от години отглеждат ГМО култури, като царевица и соя, в Европа съществува силна съпротива към прилагането на тази технология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
madcow
преди 13 години
Ratimid, никой не те кара да ядеш ГМО храни, ясно? Контрол за БЕЗОПАСНОСТ на храните трябва да се упражнява, само че понеже биологично разлика м/у ГМО и не-ГМО няма, няма и ефективен контрол.А какво яде добичето мисля, че е работа на животновъда да реши. Това, което ти имаш право да искаш е да няма опасни за теб вещества в месото, което пак се контролира от съответните институции.За другото си прав - чакаме с нетърпение деня в който хипарите ще ни оттърват от глупостите си, но дотогава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Grigor
преди 13 години
@Черкезов осмислям се пише с "о", императивната форма на "броя" в мн.ч.е "бройте". Кой ли е поверил сметките си на *** като теб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Ratimid
преди 13 години
За съжаление този проблем (ГМО) се разпространява мълниеносно по света. И никой няма намерение да пита потребителя дали иска или не иска консумацията на такива храни. Не се заблуждавайте, че ако една култура е произведена далеч от България, няма да стигне и до нашата трапеза. И сега у нас много ГМО храни се внасят и влагат при производството на крайни продукти без това някой официално да го съобщава. Няма и кой да го контролира. А за фуражите да не говорим. Какво да кажем за вносното месо и животните, от които е добито - с какво са хранени, някой знае ли? Почти няма хора в БГ, които под една или друга форма да не консумират ГМО, без въобще да се замислят за това. Изключение могат да са само хората, живеещи в отдалечени места, консумиращи храни само собствено производство, за които не са закупували семена и животни от разни фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Черкезов
преди 13 години
Не ми броете грешките, а усмислете това което казвам. Докато коментирам и търгувам няколко сметки, ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
cmexypko
преди 13 години
Още по-честно казано, винаги съм си мислел, че се пише рекЕтират.Ти няма ли да се научиш, че за да приемат насериозно думите ти, трябва да положиш малко старание в правописа, г-н инж., д-р, менажер, биотехнолог, анализатор, борсов играч и каквото там беше още?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
Черкезов
преди 13 години
Честно казано, до 1 година ще има иновативни земеделски култури и във България, въпреки псевдо еколозите които рекитират бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Поне от опасността на евтини и издръжливи земеделски култури сме предпазени в България. Да му мислят индийците..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още