IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без ГМО в защитените зони и на 30 км около тях

Депутатите забраниха и освобождаването и отглеждането на ГМО на по-малко от 10 км от стационарни пчелини

14:24 | 18.03.10 г.
Без ГМО в защитените зони и на 30 км около тях

Забранява се отглеждането и освобождаването в околната среда на генно модифицирани организми (ГМО) в границите на защитените територии и защитените зони от националната екологична мрежа, както и на отстояние, по-малко от 30 километра от границите им. Това реши парламентът със 144 гласа „за“, един „против“ и трима въздържали се. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за ГМО.

По предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев беше забранено и освобождаването и отглеждането на ГМО на по-малко от 10 км от стационарни пчелини и на 7 км от площи с биологичен начин на производство на селскостопанска продукция, както и на отстояния, по-малки от посочените в приложенията на закона по отношение на площи с традиционен начин на производство.

Тошев коментира в кулоарите на парламента, че с гласувания текст се налага пълна забрана в определени територии, както за освобождаването в околната среда при изпитания на сортове, така и за отглеждане на ГМО, пуснати на пазара. Законът стана още по-строг и „запушихме някои дупки“, които имаше в досегашния текст и така се засили защитата от ГМО на българското традиционно производство и биоразнообразие, коментира Тошев, цитиран от БТА. Запазва се 30-километровата зона около защитените територии и зони към екологичната мрежа „Натура 2000“, посочи той.

Депутатът от Синята коалиция обясни промяната в позицията на ГЕРБ с многобройните дискусии и натиска на общественото мнение. Той отбеляза последното изследване на НЦИОМ, според което 97% от анкетираните българи са срещу ГМО у нас.

С глоба от 500 хил. лв. до 1 млн. лв. ще бъде наказван всеки, който наруши забраната за освобождаването в околната среда и отглеждането на ГМО в определените територии. Същата глоба ще бъде налагана и при нарушение на забраната за освобождаване при изпитания, отглеждане и пускане на пазара на генно модифицирани традиционни за България култури.

Министърът на земеделието и храните може да предложи на Министерския съвет временно да ограничи или да забрани употребата или продажбата на ГМО като продукт или като съставка на продукт, за който има издадено разрешение за пускане на пазара. Разпоредбата може да се приложи, когато има основание да се смята, че продуктът представлява риск за човешкото здраве и за околната среда.

Вчера депутатите приеха съдържанието на ГМО в продукт да се обозначава с два пъти по-големи букви в сравнение с другата част от надписа върху опаковката и с различен цвят и шрифт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още