IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Между 200 и 300 лв. ще струва проверката за наличие на ГМО

11:51 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Между 200 и 300 лв. ще струва проверката за наличие на ГМО

Между 200 и 300 лева на проба ще струва изследването за генетично модифицирани организми (ГМО) на почви, води и растения. Това съобщиха пред журналисти представители на Изпълнителната агенция за околна среда (ИАОС) при официалното откриването на първата в страната специализирана лаборатория за анализ на ГМО в околната среда.

Анализ и изследвания ще могат да се правят, както по заявка на регионалните инспекции по околна среда и води, така и на външни възложители.

В рамките на няколко месеца се очаква пълната акредитация на лабораторията, след получаването й гражданите ще могат да носят проби за изследване срещу заплащане.

След този срок ще могат да се налагат и глоби при регистрирането на наличие на ГМО.

Капацитетът на лабораторията е до 96 проби на ден. Резултатите ще бъдат готови до три дни. Необходимите реактиви за анализ ще бъдат доставени до средата на май, каза изпълнителният директор на ИАОС Ваня Григорова.

Стойността на лабораторията е около един милион лева.

Няма да се тича след всеки подаден сигнал за ГМО, коментира заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още