IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът е задействал процедура за вето на Закона за фуражите

Отбелязване на ГМО на етикетите трябва да има, категоричен е Росен Плевнелиев

12:57 | 03.12.12 г.
Президентът е задействал процедура за вето на Закона за фуражите

Обмисляме процедура за вето по отношение на Закона за фуражите, съобщи президентът Росен Плевнелиев пред журналисти. Според него отбелязването на наличието на ГМО на етикетите на фуражите е задължително. 

Законът беше приет преди седмица, но еколози алармираха, че при гласуването на второ четене е направена промяна и всъщност отбелязването на генно модифицирани организми в съдържанието на фуражите не е задължително за етикетите и придружаващата документация, а само на едно от двете места по избор на производителя или търговеца. 

"Това не бива да е така", обясни Росен Плевнелиев и допълни, че има възможност промяната да стане чрез изменение в друг закон. Инициативата за изменението е в ръцете на Народното събрание. 

Ако законодателните промени в друг закон, които да доведат до задължително отбелязване на ГМО на етикетите не бъдат направени, ще има вето върху закона, допълни Плевнелиев. 

От Министерство на земеделието и храните обаче отрекоха за възможността производители или търговци да избегнат изписването на наличието на ГМО във фуража. "Напротив въвеждаме по-сериозни мерки", гласеше официалното съобщение на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още