IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерство на земеделието отрича за вратичка в Закона за фуражите заради ГМО

Еколози поискаха вето от страна на президента върху закона, тъй като допуска липсата на описание за ГМО върху етикетите

17:14 | 28.11.12 г.
Министерство на земеделието отрича за вратичка в Закона за фуражите заради ГМО

Няма изменение в член 23а от Закона за фуражите, който визира етикетирането на фуражи, съдържащи, състоящи се или произведени от модифицирани организми. Този отговор дават от Министерство на земеделието и храните по повод сигналите от екологичната организация „За земята“, пише в съобщение на ведомството до медиите.

Еколозите съобщиха, че е отпаднало задължението на производители и търговци на фуражи да вписват на етикетите информацията за съдържанието на ГМО в продукта.

Според тях на второ четене текстовете в пленарна зала са променени и вместо изискването за отбелязването на тези организми и на етикетите, и на придружаващата документация, задължението е станало само за едно от двете места.

От МЗХ обаче отричат това твърдение и допълват, че промените всъщност въвеждат по-стриктни мерки.

„Операторите във фуражния сектор, които предлагат на пазара фуражи, съдържащи или състоящи се от ГМО, когато са в насипно състояние и не могат да бъдат етикетирани да са съпроводени задължително с придружаваща документация, удостоверяваща това, се казва в съобщението“, разпространено от пресцентъра на министерството.

Освен това е въведено изискване операторите да предоставят на купувачите резултати от лабораторни анализи, които да покажат дали продуктът съдържа модифицирани организми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още