IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър ще получи 10 млрд. евро спасителна помощ

Никозия ще обложи с еднократен данък депозитите и ще въведе данък върху лихвите по вложенията в банките

08:35 | 16.03.13 г. 4
<p>
	<em>Еврокомисарят по икономическите и парични въпроси Оли Рен (вляво) и финансовият министър на Кипър Михалис Сарис (вдясно). Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят по икономическите и парични въпроси Оли Рен (вляво) и финансовият министър на Кипър Михалис Сарис (вдясно). Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на държавите от еврозоната се споразумяха за спасителния план за Кипър, предаде Ройтерс. След преговори, продължили над 10 часа, Еврогрупата договори спасителен заем в размер на 10 млрд. евро (13 млрд. долара), за да предотврати фалита на страната.

Средствата ще бъдат използвани основно за рекапитализиране на банковата система, която беше тежко засегната от преструктурирането на гръцкия дълг.

Кипър е петата страна от еврозоната след Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, която потърси финансова помощ заради дълговата криза, припомня информационната агенция.

“Еврогрупата е в състояние да постигне политическо споразумение с кипърските власти за крайъгълните камъни на спасителната помощ”, каза председателят на съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната и финансов министър на Холандия Йерун Диселблум.

“Финансовата помощ за Кипър ще гарантира запазването на финансовата стабилност на острова и на еврозоната като цяло”, допълни той.

В замяна на средствата Кипър е приел да увеличи корпоративния данък с 2,5 процентни пункта до 12,5 на сто, информирал е запознат източник, пожелал анонимност. Никозия е приела също така да наложи еднократен данък от 9,9% върху депозитите над 100 хил. евро и 6,75% на по-малките. Ще има и данък върху лихвите по депозитите, но все още не е ясен размерът му.

Целта на новите данъци е генерирането на повече приходи в хазната на Кипър заради по-ниския размер на помощта от първоначалните оценки. Припомняме, че нуждите на средиземноморския остров бяха оценени на около 17 млрд. евро – почти колкото цялата икономика на страната, което щеше значително да увеличи дълговото бреме. По думите на Диселблум обаче според условията на програмата дългът на Кипър ще бъде намален до 100% от брутния вътрешен продукт към 2020 г.

Много е вероятно спасителният пакет от еврозоната да бъде допълнен с още един заем от Русия, която вече веднъж помогна на страната. Една от възможностите е Москва да удължи срока за изплащане на съществуващия заем и да понижи лихвата по него. В понеделник финансовият министър на Кипър Михалис Сарис ще отпътува за Москва, което засили очакванията, че вероятно ще се стигне до споразумение.

Международният валутен фонд (МВФ) все още не е взел окончателно решение с каква сума ще допринесе за заема за Кипър. Фондът все още обмисля позицията си. “Ние вярваме, че предложението е устойчиво и страната ще успее да се финансира изцяло от него”, коментира управляващият директор на МВФ Кристин Лагард след заседанието.

Еврогрупата взе също така решение да отсрочи изплащането на антикризисните заеми за Ирландия и Португалия докато до завръщането на страните на пазарите. Според Диселблум отсрочката ще даде възможност за по-плавно възстановяване на двете държави. Детайлите по споразумението обаче още не са подготвени и ще се обсъждат през следващите седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
brokeradge
преди 11 години
Много ми харесва всичко това ! Ей такива номера...Сега и гърци и руснаци и българи ще се осетят най сетне че парите да спят там по банките . . .или офшорките... ще е по добре да ги инвестират в нещо свясно което ще може да завърти икономиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
"Еднократен данък".......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Не искат да си харчат парите по желание :) ... но и това не е най-важното! Ако знаете за кой чувам че си е "закарал" кинтите ТАМ ... голям смях! Това само потвърждава тезата, че никое ниво не вдява нищо за нивото над него!... Дори и най-високото, което "публично-виждаме"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Тази сутрин - (събота ) Европа най-накрая разбра, че има 6,75% до 9,9% премия за физическите пари във вашия матрак, а не като го съхранява в местната приятелска фалирала банка.Банкоматите спряха ,клоновете на кооперативната им банка са до едно затворени ,кредитните карти са блокирани!На прозорливите -честито ! Дано не е първото домино !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още