IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никозия и ЕС се договориха за борба с прането на пари

По предварителни оценки евентуалната помощ за Кипър може да достигне 17,5 млрд. евро, което се равнява на годишния БВП на острова

22:10 | 13.03.13 г. 1
<p>
	Новоизбраният президент на Кипър Никос Анастасидес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новоизбраният президент на Кипър Никос Анастасидес. Снимка: Ройтерс

Кипър и международните кредитори са договорили условията, при които ще се извърши проверката на мерките за борбата с прането на пари, съобщава гръцката агенция АНА-МПА.

Одитът ще се извърши от независим орган в сътрудничество с комисията Moneyval към Съвета на Европа. Условията вече са изпратени до шест компании. В началото на следващата седмица ще приключи процедурата по подаване на оферти. Тогава ще бъде решено кое ще е дружеството, което ще извърши проверката.

Според решение на Еврогрупата проверката трябва да приключи през втората половина на март, за да може да се подпише кредитно споразумение с Кипър преди края на месеца.

В петък министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната ще се съберат в Брюксел, за да обсъдят планираната спасителна програма за Кипър.

През юни миналата година Кипър започна преговори с Тройката международни кредитори - Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), за предоставяне на помощ за рекапитализация на водещите банки, претърпели огромни загуби от отписването на гръцкия дълг.

По предварителни оценки помощта може да възлиза на 17,5 млрд. евро, което е равно на годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на Кипър. Предоставянето на такава сума ще означава, че външният дълг на страната ще достигне 140-150% от БВП и ще стане неуправляем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Заформя се нещо и то не е добро. Всъщност, ЕЦБ не пере ли пари, като дава дигитални пари. Все пак парите не се ли създават, когато влязат в обръщение? Никак им нямам вяра на тия от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още