IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър ще търси помощ от Гърция за спасяване на банките си, опериращи там

Властите на острова отчаяно се опитват да избегнат варианта вложителите в техните банки да понесат загуби с участие в спасяването на банковия сектор

10:30 | 11.03.13 г. 2
<p>
	Никос Анастасиадис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Никос Анастасиадис. Снимка: Ройтерс

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще помоли Гърция да прехвърли 2 млрд. евро от своята финансова помощ за рекапитализиране на банковия сектор, за да спаси кипърски банки, опериращи в Гърция, заявиха представители на островната държава, цитирани от британския вестник Financial Times.

Необичайната молба стана факт, тъй като кипърските власти отчаяно се опитват да избегнат възможността вложителите в техните кредитни институции да участват в спасяването на банковия сектор в страната, понасяйки загуби по депозитите си.

Предложението в този смисъл е на международните кредитори на Кипър, Европейският съюз и Международният валутен фонд, чиито представители тези дни преговарят с кипърски представители за условията за отпускане на спасителна финансова помощ за острова. За момента стойността на пакета се оценява на около 17 млрд. евро.

Гръцките банки получиха 50 млрд. евро за рекапитализирането си в рамките на последния спасителен пакет на ЕС и МВФ на обща стойност 172 млрд. евро, след като понесоха тежки загуби по своите вложения в държавни облигации при преструктурирането на гръцкия дълг през пролетта на миналата година.

„Правим абсолютно всичко, което е в нашите възможности, за да изведем Кипър от кризата колкото се може по-бързо, но пътят пред нас не е постлан с рози“, каза Анастасиадис, преди днес да проведе преговори с гръцкия премиер Андонис Самарас.

Като влиятелна политическа фигура кипърският архиепископ Хризостом призова правителството да не прави отстъпки на ЕС и МВФ. „Ако те искат да ни унищожат, ще си вземем сбогом с еврото ... Можем да оцелеем с кипърската лира“, каза Хризостом, визирайки бившата валута на страната.

Според Анастасиадис правителството „никога“ няма да се съгласи със загуби по депозитите на вложителите въпреки натиска, осъществен върху заместник-председателя на оглавяваната от него партия Демократичен подем по време на срещи с представители на МВФ през миналата седмица във Вашингтон, да бъде приет подобен подход.

От Financial Times не са успели да открият mредставители на гръцкото министерство на финансите за коментар.

„Би било трудно подобен превод да бъде оправдан, като се има предвид, че финансирането едва стига за гръцките банки, докато икономиката продължава да се влошава, а тежките сценарии за развитието предвиждат нарастване на необслужваните кредити“, е заявил обаче високопоставен гръцки банкер, пожелал да остане анонимен.

Друг гръцки банкер подчерта потенциалните правни проблеми, ако на Атина се наложи да осигури финансова подкрепа за кипърските банки.

Най-големите кипърски кредитни институции Bank of Cyprus и Popular Bank преобразуваха дейността си в Гърция от подразделения към клонова мрежа след избухването на кризата през 2009 г., което прави отговорни банките-майки за подкрепата на операциите им в чужбина според законодателството на ЕС.

Спасителната помощ за Кипър ще включва 10 млрд. евро за рекапитализирането на местните банки, като по-голямата част от финансирането ще отиде за  Bank of Cyprus и Popular Bank, които бяха най-тежко засегнати от отписването на вложения в гръцки държавни облигации, както и от високото ниво на необслужваните заеми в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Явно Кипър е много, ама много зле и вече е пътник.Щом се обръща към Гърция вече.... направо прилича на задаваща се скорощна панихида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Гърция и Кипър ми напомнят на двама много пияни, които все още не са паднали, само защото се подпират един на друг. Но всички знаем какво ще се случи ако единия залитне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още