IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вероятността от фалит на Кипър не е отминала

Според Moody's шансовете властите в страната да потърсят начин за преструктуриране на дълга вече са 50 на 50

20:12 | 28.02.13 г.
Вероятността от фалит на Кипър не е отминала

Вероятността от неизпълнение на задълженията на Кипър остава висока, въпреки че проевропейският кандидат Никос Анастасиадис спечели президентските избори в страната, предупреди рейтинговата агенция Moody's, цитирана от Ройтерс.

Според агенцията изборът на кипърските граждани е увеличил шансовете за успешно договаряне на спасителния заем с партньорите на страната от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ). Перспективите пред банките обаче са несигурни заради очакваното драстично повишение на дълга на Кипър.

“Шансовете властите да потърсят начин за намаляване на дълга вече са 50 на 50, включително и да принуди частния сектор да понесе загуби от инвестициите в кипърски дълг”, според рейтинговата агенция.

Moody's допълва, че не очаква подобряване на политическия пейзаж, което да намали вероятността от фалит на страната. Нуждите на банките от капитал пък се очаква да повишат дълга до 150% от брутния вътрешен продукт.

Междувременно дипломат, пожелал анонимност, съобщи, че преговорите между Кипър и финансовите министри на държавите от еврозоната ще продължат в понеделник. Тогава се очаква да се приеме рамката на споразумението, както и да се изясни позицията на новото правителство по различните аспекти, които то засяга - от приватизацията до мерките срещу пране на пари.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още