IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Кипър е изправен пред реален риск от фалит

Рейтинговата агенция предупреждава, че понижи оценката си за страната, ако Еврогрупата не одобри спасителната помощ

18:30 | 20.02.13 г. 3
S&P: Кипър е изправен пред реален риск от фалит

Кипър е изправен пред реален и засилващ се риск от неизпълнение на задълженията по държавния дълг, особено ако Еврогрупата и Международният валутен фонд (МВФ) не подготвят скоро финансова помощ за страната, предупреди рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P), цитирана от Ройтерс.

Кипър тежко пострада заради експозициите към Гърция и в момента се нуждае от около 17 млрд. евро финансова помощ, за да се закрепи банковата система на страната. Размерът на помощта е многократно по-малък от спасителните пакети за Гърция, Португалия и Ирландия, но е почти колкото цялата икономика на Кипър.

В момента в страната се провеждат парламентарни избори, резултатите от които иска да изчака Еврогрупата, преди да вземе решение за спасителната помощ. Очакванията са консервативният лидер Никос Анастисиадис да победи на балотажа в неделя.

“Шансовете да понижим кредитния рейтинг на Кипър през 2013 г. са едно към три в случай, че не бъде одобрена помощ по линия на ESM (Европейския спасителен фонд). Това оставя малко възможности на кипърското правителство, освен да преструктурира своите финансови задължения”, коментират от рейтинговата агенция.

S&P предупреждава, че може да понижи рейтинга на Кипър и в случай, че правителството не е в състояние да изпълни условията по спасителната програма.

В момента агенцията оценява страната с ССС+, като перспективата по рейтинга е негативна.

Междувременно управляващият директор на МВФ Кристин Лагард коментира, че Кипър се нуждае от всеобхватно решение, но не навлезе в детайли. “Ние сме в процес на анализиране какво може да се направи, какво трябва да се направи и то трябва да бъде всеобхватно" коментира Лагард пред Bloomberg.

“За Кипър е необходимо трайно решение, което се отнася до въпроса за устойчивостта на дълга, което разглежда въпроса за връщане на пазарите, което е насочено към възстановяване на растежа в тази страна”, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Е поне и ние в нещо да сме първи. Ама аз даже и в това не съм сигурен. Толкова сме зле, че някой като нищо ще ни грабне първото място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Май ние ще сме първите, като гледам тенденциите... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Крайно време е някой да фалира вече, този социалистически ЕС няма да изкара дълго така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още