IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ се опасява за спасителната помощ за Кипър

Австрийският финансов министър Мария Фектер поставя допълнителни условия пред Никозия

22:31 | 04.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ се опасява за спасителната помощ за Кипър

Спасяването на Кипър от фалита се сблъсква с нови проблеми. Така например Международният валутен фонд (МВФ) има известни безпокойства за евентуалната спасителна помощ в размер на около 17,5 млрд. евро. Това става ясно от изказване в понеделник на ирландския финансов министър Майкъл Нунан, цитиран от DPA. Решението за помощта за Кипър трябва да бъде взето до края на март.

„Не мисля, че те по принцип отказват да участват. Мисля, че отбелязват, че все още не са налице условията за това съветът на МВФ да вземе решение за участие, отбеляза Нунан преди началото  на срещата на финансовите министри от еврозоната днес. 



Нунан определи ситуацията на Кипър като доста трудна и посочи, че Ирландия, която е ротационен председател на ЕС в момента, настоява за скорошна спасителна помощ.

Предполага се, че програмата за помощ на Кипър ще бъде от 18 млрд. евро, което е повече от БВП на републиката. От тях 10 млрд. евро ще са предназначени за преструктуриране на  банковия сектор, който е на ръба на срива заради тесните си връзки с финансовия сектор на Гърция, която винаги е била  главен партньор на страната в тази сфера. Други 8 милиарда евро ще отидат за обслужване на външния дълг на Кипър.

В началото на февруари eврогрупата отложи взимането на  каквото и да било решение за Кипър за след президентските избори.

Австрийският министър на финансите Мария Фектер иска не само да бъдат предприеми мерки за борба с прането на пари, но наистина да бъдат приложени в процеса на работа от банките, информира DPA.

"Предполага се, че ще има конституционни проблеми по отношение на контрола от трета инстанция“, поясни тя. Еврогрупата реши през февруари да създаде независим специален одиторски екип, който да съблюдава спазването на правилата за борба с изпирането на пари.

Фектер поясни, че има допълнителни изисквания към Никозия. Така например трябва да се създаде регистър на т. нар. „тръстове“. И тогава ние ще сме елиминирали тази характеристика – да има анонимни изпълнителни директор на компании. Това е невъзможно, защото ние трябва да знаем кой стои зад дадена компания (...)", заяви още Фектер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още