IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Кипър под натиск и заради отлив на вложители

Гражданите на страната се опасяват, че ще бъдат принудени да поемат загуби в името на стабилизирането на банковата система

16:38 | 04.03.13 г.
Банките в Кипър под натиск и заради отлив на вложители

Банките в Кипър са пострадали допълнително от съществен отлив на вложители, стреснати от спекулациите, че и те ще трябва да поемат загуби в името на стабилизирането на банковата система на страната, съобщи FT.

Опасенията на вложителите се засилиха, след като финансовият министър Михалис Сарис коментира, че е твърдо решен да постигне споразумение с европейските власти за спасителния план за страната. Той обаче отказва да разкрие подробности по условията, заложени в спасителния пакет, макар да се опитва да успокои обществеността, че загуби за вложителите и кредиторите на банките не се очакват.

Новото кипърско правителство е под силен натиск да постигне споразумение с европейските власти за спасителния заем за страната. Властите в страната правят всичко възможно да си набавят средствата най-късно през май, но това ще бъде трудно осъществимо, предвид, че сделката вероятно ще бъде подписана в края на март.

Друг затрудняващ фактор са условията, които европейските власти поставят пред Кипър – изискването за приемане на приватизационна програма и преструктуриране на банковия сектор.

Засега принуждаването на големите вложители и кредитори на банките да поемат загуби е краен вариант, но е обсъждан с идеята да се намали спасителната помощ за страната, която ще натовари сериозно дълга ѝ. Очаква се, ако Кипър получи около 17 млрд. евро, от колкото се нуждае, дълговото бреме да се увеличи до 145% от брутния вътрешен продукт до 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още