IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният план за Кипър трябва да е готов до края на месеца

Инспектори на "тройката" още днес пристигат в страната, за да извършат технически анализ на финансовите ѝ нужди

09:48 | 05.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Кипър Никос Анастасиадис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на държавите от еврозоната се съгласиха да договорят спасителен план за Кипър до края на месеца. Предстои да бъдат уточнени и детайлите по програмата, предаде Ройтерс.

Информационната агенция припомня, че Кипър поиска спасителна помощ през юни миналата година, но предишното правителство, водено от бившия президент Димитрис Христофиас, не успя да се споразумее с партньорите си от Европейския съюз (ЕС). Преговорите се засилиха в последните седмици, след като за президент беше избран консерваторът Никос Анастасиадис

Още днес тройката кредитори – Международният валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), ще изпрати инспектори в страната, които да извършат технически анализ на финансовите нужди на Кипър, съобщи членът на управителния съвет на ЕЦБ Йорг Асмусен.

Все още финансовите министри на държавите от еврозоната не са уточнили как точно ще финансират спасителната програма за Кипър. В съвместно изявление, разпространено след края на срещата им късно снощи, се посочва, че те препоръчват на международните институции и на Кипър да ускорят работата по съществените подробности по спасителната програма и да постигнат политическо съгласие през втората половина на март.

Новото правителство на страната се съгласи на независима оценка за това доколко банките прилагат международното законодателство срещу прането на пари. Това вероятно ще удовлетвори Германия, която има най-много опасения за това, че на острова се перат парите на руски олигарси.

Властите в Кипър и Еврогрупата трябва да договорят условията за държавната приватизация, на която държат кредиторите и от която се очаква в хазната да постъпят около 1,5 млрд. евро. Предстои да се изясни и как ще бъде преструктуриран банковият сектор в страната, чиито активи надвишават осем пъти размера на икономиката на острова.

Очаква се също така дискусиите да се съсредоточат върху това дали вложителите в банките да поемат част от загубите в процеса по стабилизиране на банковата система на Кипър. Властите на острова засега се съпротивляват на подобна идея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още