IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отхвърля оценката в одита на PIMCO за рекапитализиране на кипърските банки

Безработицата е надхвърлила и най-лошите прогнози на хедж фонда, изтъкват от МВФ, но властите в Кипър искат най-оптимистичния сценарий като основа за преговори

09:57 | 09.03.13 г.
<p>
	Представители на тройката международни кредитори по време на преговори с новоизбрания кипърски президент Никос Анастасиадис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Представители на тройката международни кредитори по време на преговори с новоизбрания кипърски президент Никос Анастасиадис. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Кипър и представители на Международния валутен фонд са се разминали в оценките си за спасителния финансов пакет, необходим за рекапитализирането на кипърските банки, съобщи Атинската информационна агенция, цитирана от РИА Новости.

Увеличаването на капитала на кипърските банки, чиито активи надхвърлят няколко пъти брутния вътрешен продукт на страната, са ключов момент в подготвяната помощна програма за острова от страна на Европейския съюз и МВФ.

На преговорите в Никозия представителката на фонда Делия Велкулеску е отхвърлила резултатите от одита на хедж фонда PIMCO, според които при най-негативен сценарий на развитие на кипърските банки ще бъдат необходими 8,86 млрд. евро, съобщава гръцката агенция.

Велкулеску е настояла на първоначалните оценки на МВФ, в които фигурира цифрата от 10 млрд. евро. В потвърждение на думите си тя се е позовала на рязко влошилите се макроикономически показатели, по-специално на безработицата в Кипър, която вече надхвърли и най-лошите очаквания на PIMCO.

На свой ред председателят на централната банка на страната Паникос Димитриадис е поискал за основа да бъде взет най-оптимистичният сценарий от одита на хедж фонда, който предвижда отпускане на 5,98 млрд. евро на кипърските банки с евентуални допълнителни траншове с неуточнена стойност в продължение на 3 години.

Димитриадис не е изключил възможността да изкаже възраженията си спрямо оценката на Велкулеску директно на генералния директор на МВФ Кристин Лагард, посочват от гръцката агенция.

Очаква се пълният спасителен пакет за Кипър, който освен за рекапитализиране на банковия сектор ще бъде необходим и за решаване на бюджетните проблеми на страната, да достигне 17 млрд. евро, което е приблизително колкото нейния БВП. Това обаче би означавало увеличаването на националния дълг до неконтролируеми спрямо БВП стойности.

Засега международните кредитори на страната отказват да изключат възможността вложителите в кипърските банки да понесат загуби по депозитите си, докато кипърските власти са категорични, че няма да допуснат подобно развитие на събитията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още