fallback

Марк Мобиус: Европа трябва да фалира

Силното евро трябва да поевтинее, за да могат дълговете на правителствата в еврозоната да се обезценят, коментира инвеститорът

12:14 | 28.03.13 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Марк Мобиус, председател на Templeton Emerging Markets Group. Снимка: Ройтерс

Докато страховете, че кризата в Кипър може да обхване и в други части на еврозоната, нарастват, известният инвеститор Марк Мобиус коментира, че фалитът е единственият начин проблемите на валутния съюз да бъдат решени, съобщава CNBC.

„Спасителните програми никога не решават проблемите, тъй като в края на краищата ще се наложи да фалирате. Просто няма друг начин“, коментира Мобиус, председател на Templeton Emerging Markets Group.

„Фалитът просто ще се случи за по-дълъг период от време. С други думи, плащанията ще бъдат разсрочени, така че накрая, след като икономиките постепенно се възстановят, да са в състояние да изплатят дълговете си“, допълва той.

Коментарът на Мобиус е направен в момент, когато кипърските банки отново отварят врати, след като останаха затворени за повече от две седмици, докато се уточняваха детайлите по сделката за спасяването на Острова.

В сряда Италия едва успя да продаде 5-годишни облигации за 6,9 млрд. евро, докато доходността по 10-годишните испански облигации нарасна над 5% - развитие, което накара анализаторите да се запитат дали кризата няма да вземе нови жертви.

Мобиус коментира, че решението за облагане на депозитите в Кипър е било „лудост“, тъй като е превърнало „малък и локален за Кипър проблем в основна грижа за еврозоната“.

„Това, което се случва, е, че тези, които спестяват в Испания, Италия и Португалия, започват да се питат дали спестяванията им са гарантирани. В същото време именно притежателите на депозити са тези, които поддържат банките във въпросните страни на повърхността, и затова правителствата трябва да направят всичко възможно да успокоят тези хора“, изтъква Мобиус.

Той допълва, че „силното евро“ трябва да поевтинее, за да могат дълговете на правителствата в еврозоната да се обезценят.

„Именно това си мисля, че ще се случи в определен момент. Ще станем свидетели на отслабване на еврото спрямо останалите валути и особено спрямо валутите на развиващите се страни“, допълва Мобиус. „Когато това се случи, европейските правителства ще могат да изплатят дълговете си“.

Днес еврото се търгува на рекордно ниски за последните 4 месеца нива около 1,278 долара. Мобиус обаче подчертава, че единната европейска валута трябва да поевтинее още повече.

„Еврото все още не е отслабнало достатъчно“, коментира Мобиус. „Това е много странен феномен. Явно все още има инвеститори, които държат и дори купуват евро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още