IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Мобиус: Европа трябва да фалира

Силното евро трябва да поевтинее, за да могат дълговете на правителствата в еврозоната да се обезценят, коментира инвеститорът

12:14 | 28.03.13 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Мобиус, председател на Templeton Emerging Markets Group. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Мобиус, председател на Templeton Emerging Markets Group. Снимка: Ройтерс

Докато страховете, че кризата в Кипър може да обхване и в други части на еврозоната, нарастват, известният инвеститор Марк Мобиус коментира, че фалитът е единственият начин проблемите на валутния съюз да бъдат решени, съобщава CNBC.

„Спасителните програми никога не решават проблемите, тъй като в края на краищата ще се наложи да фалирате. Просто няма друг начин“, коментира Мобиус, председател на Templeton Emerging Markets Group.

„Фалитът просто ще се случи за по-дълъг период от време. С други думи, плащанията ще бъдат разсрочени, така че накрая, след като икономиките постепенно се възстановят, да са в състояние да изплатят дълговете си“, допълва той.

Коментарът на Мобиус е направен в момент, когато кипърските банки отново отварят врати, след като останаха затворени за повече от две седмици, докато се уточняваха детайлите по сделката за спасяването на Острова.

В сряда Италия едва успя да продаде 5-годишни облигации за 6,9 млрд. евро, докато доходността по 10-годишните испански облигации нарасна над 5% - развитие, което накара анализаторите да се запитат дали кризата няма да вземе нови жертви.

Мобиус коментира, че решението за облагане на депозитите в Кипър е било „лудост“, тъй като е превърнало „малък и локален за Кипър проблем в основна грижа за еврозоната“.

„Това, което се случва, е, че тези, които спестяват в Испания, Италия и Португалия, започват да се питат дали спестяванията им са гарантирани. В същото време именно притежателите на депозити са тези, които поддържат банките във въпросните страни на повърхността, и затова правителствата трябва да направят всичко възможно да успокоят тези хора“, изтъква Мобиус.

Той допълва, че „силното евро“ трябва да поевтинее, за да могат дълговете на правителствата в еврозоната да се обезценят.

„Именно това си мисля, че ще се случи в определен момент. Ще станем свидетели на отслабване на еврото спрямо останалите валути и особено спрямо валутите на развиващите се страни“, допълва Мобиус. „Когато това се случи, европейските правителства ще могат да изплатят дълговете си“.

Днес еврото се търгува на рекордно ниски за последните 4 месеца нива около 1,278 долара. Мобиус обаче подчертава, че единната европейска валута трябва да поевтинее още повече.

„Еврото все още не е отслабнало достатъчно“, коментира Мобиус. „Това е много странен феномен. Явно все още има инвеститори, които държат и дори купуват евро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 11 години
Чичко Мобиус, ама Щатите печатат като диви, а ЕЦБ все пак е доста по-умерена в това отношение. Тогава кой ще се обезцени - чичо председателю на фонда Templeton. Язък ти за стотиците анализатори дето работят при теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Бог ме опазил да защитавам Германия, напротив, просто тя не е сама. Затова казвам, гледайте филма: "The money masters", много добре е проследена исторически сутуацията. С най-добро отношение към всички във форумите и към авторите на статиите, просто понякога човек бърза и може да сбърка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Разбирам вълнението ти, затова гледай филмите, които посочих по-долу, картинката се оформя. Не бива да допускаме България да влиза в ЕЗ и трябва ЕС да се отърве от Лисабонския договор, след подписването на който, влиза в сила 2009, всички държави загубиха независимостта си и виждаш, какво става оттогава насам.кКто гледаш фила, ще разбереш, защо в момента щатите се оглеждат за нова война, я Корея, я някоя арабска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Няма да ти пиша минус, сам си си го написал с определението "глупави".Ако имаш време, може и да си го гледал, има го на английски има го и с руски субтитри филма: "The Money Masters - Full-Length (3hrs 19m", а на руски се казва: "Хозяева денег - The Money Masters (1996) Русская озвучка"Чакам го и на български, но незная кога. Има много, наистина много филми на тази тема, но този като че ли е най-пълен.Приятно гледане, заслужава си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
орк
преди 11 години
Учудващо е колко глупави са хоратаКато се опитвам да чета коментарите ми призлява от алигатори, lozkhris, камъни... А и този Марк Мобиус да си беше направил труда да види колко от задълженията на страните в ЕЗ са във валута различна от еврото... чудя се как тогава обезценяването на еврото ще ги отърве от дълг???? или пък как 20% търговия на ЕС извън ЕС ще оправи баланса му при обезценка на еврото... малоумие придружено от многословие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 6
lozkhris
преди 11 години
Всъщност просто никой не се осмелява да каже, че Царят е гол.Истинският проблем на Европа и ЕЗ се нарича Германия. Докато тази страна се е вторачила само и единствено в собствените си корпоративни интереси,ЕЗ ще пътува бавно,но сигурно към пропастта.Германия е тази,която докара кризата в Европа.Германия раздаваше пари и финансира строителния бум в Испания, Олимпиадата в Атина и груцките вакханалии. За да бетонира собствения си статут на световен износител разруши производството в Испания и Италия.Германия спечели най-много от еврото защото осигурни безпроблемен и постоянен пазар за готовите си ДДС-стоки на европейския пазар без главоболията на валутния обмен.Германия има изгода еврото да е силно дори и Европа да загива защото суровините са в долари,но Мерцедесите са в евра.Германия се страхува от разпад на ЕЗ защото веднага след това DM ще стане толкова силна,че нито един продукт Made in Germany няма да се пордава никъде по света.И да,скапаното евро наистина трябва да поевтинее!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
С едно съм очевидно съгласен , че помощта за закъсалите страни задълбочават проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
За това, че банките при фалит пропяват. Имам същото предвид струва ми се, казано с други думи. Да пропееш, не е ли да се предадеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Ами не е ли това проблемът, че въпросният емитент е на централната банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 5
Сините камъни
преди 11 години
Фалитът е номер да се обединят всички банки от ЕЗ са секунда, да се изтрият там някакви си кипърски, испански и ... разни малки играчи, и да остане единствено и само ЕЦБ.Театърът е голям!Пишете минуси, всеки два минуса са един плюс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още