IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Мобиус: Европа трябва да фалира

Силното евро трябва да поевтинее, за да могат дълговете на правителствата в еврозоната да се обезценят, коментира инвеститорът

12:14 | 28.03.13 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Мобиус, председател на Templeton Emerging Markets Group. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Мобиус, председател на Templeton Emerging Markets Group. Снимка: Ройтерс

Докато страховете, че кризата в Кипър може да обхване и в други части на еврозоната, нарастват, известният инвеститор Марк Мобиус коментира, че фалитът е единственият начин проблемите на валутния съюз да бъдат решени, съобщава CNBC.

„Спасителните програми никога не решават проблемите, тъй като в края на краищата ще се наложи да фалирате. Просто няма друг начин“, коментира Мобиус, председател на Templeton Emerging Markets Group.

„Фалитът просто ще се случи за по-дълъг период от време. С други думи, плащанията ще бъдат разсрочени, така че накрая, след като икономиките постепенно се възстановят, да са в състояние да изплатят дълговете си“, допълва той.

Коментарът на Мобиус е направен в момент, когато кипърските банки отново отварят врати, след като останаха затворени за повече от две седмици, докато се уточняваха детайлите по сделката за спасяването на Острова.

В сряда Италия едва успя да продаде 5-годишни облигации за 6,9 млрд. евро, докато доходността по 10-годишните испански облигации нарасна над 5% - развитие, което накара анализаторите да се запитат дали кризата няма да вземе нови жертви.

Мобиус коментира, че решението за облагане на депозитите в Кипър е било „лудост“, тъй като е превърнало „малък и локален за Кипър проблем в основна грижа за еврозоната“.

„Това, което се случва, е, че тези, които спестяват в Испания, Италия и Португалия, започват да се питат дали спестяванията им са гарантирани. В същото време именно притежателите на депозити са тези, които поддържат банките във въпросните страни на повърхността, и затова правителствата трябва да направят всичко възможно да успокоят тези хора“, изтъква Мобиус.

Той допълва, че „силното евро“ трябва да поевтинее, за да могат дълговете на правителствата в еврозоната да се обезценят.

„Именно това си мисля, че ще се случи в определен момент. Ще станем свидетели на отслабване на еврото спрямо останалите валути и особено спрямо валутите на развиващите се страни“, допълва Мобиус. „Когато това се случи, европейските правителства ще могат да изплатят дълговете си“.

Днес еврото се търгува на рекордно ниски за последните 4 месеца нива около 1,278 долара. Мобиус обаче подчертава, че единната европейска валута трябва да поевтинее още повече.

„Еврото все още не е отслабнало достатъчно“, коментира Мобиус. „Това е много странен феномен. Явно все още има инвеститори, които държат и дори купуват евро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 12 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
Човекът е единственият капитал ( не бързайте да го разбирате емоционално).- чрез човека се създават парите - чрез човека се узаконяват парите- покритието на парите са хоратаТова е азбуката. Следват много хитри ходове, скрити за обикновения човек. В българското пространство се чуват вече коментари, в бебешката си форма все още, но това е началото.Изход има и той не е написан в учебниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
"""Особено при американците с тяхната валута тип "последна инстанция на истината" """Доларът не е американска валута, а единствено и само международна, вкарана в употреба в САЩ.Колкото Федералният резерв е на американците, толкова и доларът е техен.Капитализъм отдавна няма нито в Америка, нито у нас. Капитализъм и монополизъм са две взаимно изключващи се понятия.Ако искаш да говориш за империализъм (империя) ще си на по-прав път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
За фалита, практика в Америка са изкуствените фалити!Невероятно добър начин да забогатееш. Но е дълго за писане! Въпрос на игра със законите, които са създадени от и се знаят от големите играчи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 4
Ибн ал Кан
преди 11 години
Ами, аз не мисля, че Германия насила държи някой в еврозоната, но това е малко политическо отклонение.Чисто икономически на една каруца са вързани много магарета, коне и атове.Доколкото Германия избягва обезценката на еврото определено отдавам на последващата инфлация и съответно обедняване на германците.Инфлацията определено ще помогне на задлъжнелите икономики, но със сигурност ще направи германците по бедни.И това наистина ще бъде краят поне на евро-зоната.Повечето хора в Германия ще се запитат: каква е ползата на Германия от еврото?Геополитически амбиции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 8
SSIW
преди 11 години
И аз от мн. време си мисля, че няма друг работещ вариант, освен разделянето на ЕС на две(поне): отличници и средняци, със засилване на стокообмена вътре в тези две групи, провеждане на диверсифицирани монетарни и фискални политики, според нуждите на страните във всяка от групите (не може ГДР-то да има нужда от затягащо, а Франция от слабително и двете икономики да се лекуват с едно и също хапче). Аз лично не виждам никакви сигнали, че "ината" на Германия да задържи съюза в този му вид и с тези правила, ще даде някакви добри плодове (дори и за самата Германия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 1
Ибн ал Кан
преди 11 години
Процентите дават една много изкривена информация :)По-важно е реално каква 'производителност' стои и зад дефицити и зад дългове.Ще го кажа цинично: докато петролът се търгува в $, а мерцедесите в евро не бързай да им врачуваш.Особено при американците с тяхната валута тип "последна инстанция на истината" :))дефицитът не е същото, както при БГ и Гърция.Примерно, видя се че с един технологичен шут (шистов газ), пак изскочиха напред.Изобщо, 'силно преувеличени са слуховете за смърт на капитализма', въпреки, че май не е баш, като през '29та :))).Откакто бях дете все слушах, че 'загнивал', ама той па жилав бе! :))Контролът на енергийните ресурси(а не собствениците им!) и източниците на технологии създават стойността на парите в днешно време.И като писах контрол и технологии все се сещам за USA и Germany :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 10
keizer
преди 11 години
за да се случи това, което предлагаш има един единствен вариант - връщане към бретън-уудските споразумения и златния стандарт. духа е пуснат от бутилката pal, това е невъзможно, връщане назад няма. проста математика - за да се въведе златния стандарт - отпечатаните пари (Монетарната база) трябва да е равна на количеството физическо злато. Ако се сложи един знак за равенство, цената на златото трябва да скочи сигурно десетки пъти от сегашната си еврова цена. Но УСА например не въвежда златния стандарт. Това автоматично ще означава, че еврото ще се обезцени спрямо долара драстично, в десетки пъти. Това ще вкара европата не в депресия ами направо в 9 кръг на ада. Затова пътя на печатането на пари е единствения механизъм, който ще продължи и занапред. Да ни е честита инфлацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 12
studioaa
преди 11 години
Евро-наивността е практически безкрайна, всички сме са се втренчили в американския дълг, защото в абсолютни отношения е най-голям, но никой не дръзва да спомене, че преди кризата германкият беше около 95% от БВП спрямо скромните 60% за САЩ, а сега Германия върви със страшна сила по стъпките на Япония. Двете страни ще се изравнят във всяко едно отношение и по свръх застарялото население, абсурдната социална система и огромният дълг отдавна е прехвърлил 150% от БВП и гони абсурдни нива. Имайки в предвид огромния емигрантски наплив от Близкия Изток живеещ само почти на помощи, изключително бързо топящото се трудолюбиво население може да се каже, че тази държава реално умира, превръщайки се в нещо като Бангладеш в Европа. Жалко за тях, но сами са си виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 5
alligator_29
преди 11 години
Европа няма да фалира защото и тук банките както и в САЩ и във Великкобритания принадлежат на евреи. Бъдете сигурни, че ЕЦБ още доста пари ще напечата без никой да знае, а със тези пари просто се заробват останалите държави ( дългово бреме за 100-тици годинни напред, на практиката цели държавни икономики за длъжници на банките ). Много е добър пример във казиното - " Банката никога не губи" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 15
Ибн ал Кан
преди 11 години
Хаха, да твърдиш, че германската икономика е фалирала.., трябва наистина да си 'платен драскач' :))) Изключвам умствено разстройство!:))Има едни фалирали държави, които кой знае защо си приличат по *** тен на населението и по това, че всички имат излаз на Средиземно море! :) Та тях Германия се опитва да реформира и носи на гръб.Иначе и аз съм скептичен, доколко грък би се научил да работи, колкото германец :)""Той допълва, че силното евро трябва да поевтинее, за да могат дълговете на правителствата в еврозоната да се обезценят.""Така де, ама какво мислят германците по въпроса?? :))Не знам, но има и трята възможност: да се обособи нова еврозона със силните икономики и 'средиземноморска' където ще могат да си печатат пари при всяка стачка и привсяко криминално фалирана банка! :)Фактически, това би бил разпад на ЕС, но .. в сег. му извратен вид!Очевадно е, че държави с различна култура, традиции и нагласа трудно могат да споделят обща валута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още