IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последната консервативна икона

По ирония на съдбата репутацията на Маргарет Тачър постоянно растеше в пенсионните ѝ години, докато значението на нейните радикални реформи линееше

16:56 | 08.04.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	&bdquo;Желязната Лейди&ldquo; - един от най-влиятелните политици в света. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

„Желязната Лейди“ - един от най-влиятелните политици в света. Снимка: Ройтерс

"С голяма тъга Марк и Керъл Тачър обявяват, че тяхната майка – баронеса Тачър, тази сутрин почина спокойно след инсулт", съобщи говорителят на бившия премиер на Великобритания – 87-годишната Маргарет Тачър.

По време на мандата на Тачър за всеки британец би изглеждала абсурдна идеята, че един ден те ще скърбят за нея като за символ на едно ново начало и укрепване на страната им. През десетилетието на осемдесетте години на миналия век тя - втора дъщеря на търговец на дребно от английската провинция, успява да подчини страната си на радикално "лечение", станало известно като „Тачъризъм“ - вярата, че икономическата и личната свобода са взаимозависими, че личната отговорност и упоритата работа са единствените начини за национален просперитет.

Заради принципите на свободата и пазара Желязната лейди води битки срещу северноанглийските миньори и техния профсъюз, както и срещу аржентинската окупация на Фолкландските острови. Тя определя необходимостта от оказване на военен отпор срещу аржентинската агресия като “въпрос на чест за Британия като нация, на самочувствие и в крайна сметка - на нейното положение в света”.

В резултат на дирижираната от Маргарет Тачър приватизационна кампания обаче днес Великобритания страда също толкова, колкото и се е възползвала, пише в свой анализ Ройтерс.

Гъвкавият пазар на труда, който Маргарет Тачър успя да създаде, борейки се срещу опозицията от Лейбъристката партия и синдикатите, дълго време се радваше на похвали. Приватизираните железопътни линии и летищата обаче още по време на нейното управление се превърнаха в неудобство и останаха такова въпреки многобройните опити за реформа, полуприватизация и реприватизация.

По време на нейното управление бяха приватизирани най-големите държавни компании в Англия - British Telecom, British Petroleum (BP), British Airways и други, а Тачър срещна острата съпротива на синдикатите. След непопулярните мерки, които предприема по време на управлението си, са и намалението на социалните помощи и затваряне на редица губещи мини, преди всичко в северната част на Острова.

Кредото за свободата, което бе и главното оръжие, „мечът на  Желязната лейди", й служеше не само в класическата политическа битка на десницата срещу левите. Тя го ползваше и в много области на политиката, пише в свой анализ и германският FAZ. Тя пледираше в името на свободата за легализация на хомосексуалните отношения, тя искаше да вярва до такава степен непоклатимо в шансовете и възможностите за развитие на всеки индивид, че отговори на въпроса за отговорност на обществото за благото на индивида с простата фраза: „Общество? - Такова нещо не съществува“.

"Нацията не е нищо друго, освен едно голямо семейство“, заявява през 1980 г. Тачър. „Пътят, към който ни тласка лейбъристката левица, този нов кошмар в стил Оруел, трябва да ни накара с нова енергия да насочим всичките си морални сили за възраждането на нацията и качествата на нашата свободна страна. Ако претърпим поражение, извоюваните от британците свободи могат да се окажат под заплаха. Затова нека не се поддаваме на уговорките на слабоволните и не обръщаме внимание на заплахите на екстремистите. Ако всички заедно изпълним своя дълг, успехът е неминуем”.

Желязната лейди, или Маргарет Робътс, както е рожденото й име, е избрана за първи път за депутат през 1959 г. След като заема известно време поста министър на образованието, тя се кандидатира за лидерския пост в консервативната партия и го печели през 1975 г. Под нейното ръководство консерваторите печелят изборите през 1979, 1983 и 1987 г.

Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 4
deant
преди 11 години
Изглежда съм си намерил "почитатели" тук. На всяко мнение ми цъкат - без значение какво е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
eboyanov
преди 11 години
нямам нищо против ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Не мога да не те поздравя eboyanov за страхотното мнение:"""""Консерватор е този, който пази естествените цености - семейството, живота, личния избор с който да покожеш своите знания (а не *** си). """""Позволи ми да ползвам мнението ти и по други форуми, много точно казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Сините камъни
преди 11 години
Ще изчакам няколко дена, да запазя традицията за мъртвия или добро, или нищо.Но принципно съгласна с мнение 1 и 2.Малко уточнение:За вярата, враг номер едно на материализма, може да се говори дъъъъълго, защото ако някой е виждал в действие по яростен материализъм от днешния и след самия материализъм на времето!Като се тръгне от факта, че зад построяването на комунизма стоят пак банките на Родшийлд с неговите клонове и в Англия, Франция, Германия, съвсем естествено е да се борят срещу православието, което е в много здрава връзка въпреки всичко с езическите навици на дедите ни.Отделно, православието почита Христос, изгонил лихварите от божия дом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Почивай в мир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
eboyanov
преди 11 години
...консерватор е този, който пази естествените цености - семейството, живота, личния избор с който да покожеш своите знания забравих да спомена и вярата - първият и най-голям враг на материализма ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
eboyanov
преди 11 години
"Тя пледираше в името на свободата за легализация на хомосексуалните отношения" - Тачър е всичко друго но не и консерватор,както и нейният заместник Камерън, който успя да разедени консервативната партия с неговите гей "бракове". Това че някой е член на консервативната партия не означава че е консерватор - прочете това което са ни оставили св. Тома Аквински, Едмънд Бърк, Честъртън и др. и ще разберете че консерватор е този, който пази естествените цености - семейството, живота, личния избор с който да покожеш своите знания (а не *** си).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още