fallback

Евродепутат поиска Брюксел да разследва "Българския Уотъргейт"

Ханес Свобода настоява ЕК да изработи механизъм за мониторинг, за да се предотвратят подобни случаи в бъдеще

10:43 | 17.04.13 г. 11
Автор - снимка
Редактор

Австрийският евродепутат Ханес Свобода призова Европейската комисия да разследва скандала с подслушването в България, съобщи онлайн изданието EurActiv.com.

Припомня се, че на 12-и май ще се проведат предсрочни избори в страната, след като на 20 февруари бившият премиер Бойко Борисов подаде оставка. “Ако обвиненията за подслушването се окажат верни, правителството на Борисов е подслушвало всички основни политически играчи в страната”, посочва изданието.

Въпреки това, проучванията на общественото мнение сочат, че партията на Борисов има големи шансове да се върне на власт.

Изданието посочва още, че преди дни главният прокурор Сотир Цацаров е изнесъл информация, според която незаконно подслушване е осъществявано и след като беше назначено служебно правителство.

Припомня се и как започна скандала, наречен “Българският Уотъргейт” – след сигнал на лидера на социалистическата партия Сергей Станишев до прокуратурата. Станишев обвини и бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, че е бил запознат с нерегламентираното подслушване. Цветанов отрече обвиненията, но главният прокурор посочи, че той е бил отговорен процесът да е в съответствие със закона.

В изявление, публикувано на сайта на политическата му група, Ханес Свобода посочва: “Срамно е, че България, като членка на Европейския съюз (ЕС), се управлява от администрация, която с помощта и съдействието на полицията е нарушила правата и неприкосновеността на личния живот на голям брой хора. Това повдига въпроси и за други действия, които това правителство вероятно е предприело, както и за цялостното зачитане на демократичните ценности”.

Свобода посочва още, че Цветанов следва да се оттегли от политическия живот, ако разследването докаже, че е имало нерегламентирано подслушване. Той призовава ЕК, освен да разследва случая, да създаде и специален механизъм за мониторинг, за да се предотвратят подобни случаи в бъдеще.

Говорителят на Еврокомисията Марк Грей е потвърдил, че българският главен прокурор е уведомил европейските власти за разследването, но докато тече разследването институцията няма да прави коментари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още