IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата започна проверка в МВР заради сигналите за подслушвания

Срокът за приключване на проверката е 12 април

16:31 | 29.03.13 г. 5
<p>
	<em>Главният прокурор Сотир Цацаров</em> Снимка: <em>БТА</em></p>

Главният прокурор Сотир Цацаров Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по сигнала за подслушванията, който беше депозиран вчера от лидера на БСП Сергей Станишев.

Сигналът съдържа твърдения за извършени от служители на МВР престъпления по служба – конкретно за нерегламентирано използване на подслушвателни устройства (СРС), уточняват от държавното обвинение.

Проверката се извършва на място в МВР от прокурори от Софийската градска и специализираната прокуратура. Проверяващият екип от десет прокурори се ръководи от градския прокурор на София Николай Кокинов и зам.-градския  Роман Василев.

Срокът за приключване на проверката е 12 април, като до 16 април проверяващият екип трябва да представи на главния прокурор доклад за резултатите, включително и за верността на изложеното в сигнала.

В 14.30 часа днес главният прокурор е връчил на министъра на вътрешните работи Петя Първанова разпореждането за извършване на проверката. Веднага след това екипът е започнал работата си в МВР, добавят от прокуратурата. 

Вчера Сергей Станишев съобщи за незаконна схема за подслушване на висши политици и бизнесмени, ръководена лично от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Лидерът на БСП обясни, че е получил анонимен сигнал на електронната си поща и по-късно предостави материалите на главния прокурор Сотир Цацаров.

Според изнесената от Станишев информация хората, които са били подслушвани, са Георги Първанов в периода на създаване на движението „АБВ“, президентът Росен Плевнелиев при създаването на служебния кабинет, лидерите на ДСБ Иван Костов и на „Атака“ Волен Сидеров в периодите, в които са критикували ГЕРБ.

Станишев изрази и съмнения, че са били подслушвани още Ахмед Доган заради делото за „Цанков камък", бившият финансов министър Симеон Дянков, еврокомисарят Кристалина Георгиева при посещенията й в България и съдия Нели Куцкова.

"Издателят на "Икономедия" Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Миньо Стайков, Красимир Гергов, Цветелина Бориславова са сред подслушваните бизнесмени", посочи още Станишев.

Същевременно от пресцентъра на МВР съобщиха, че министърът на вътрешните работи Петя Първанова е разпоредила да бъде оказано пълно съдействие на прокурорския екип, проверяващ сигнала за незаконно подслушване.

Още новини за България четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
MVA123
преди 11 години
Писач комунист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
ГЕРБ надминаха и КГБ. ГЕРБ са опасни за всеки един нормален гражданин, опасни са за държавата. Никога повече милиционерите на власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Rumyana88
преди 11 години
по Закона за достъп до обществена информация, Движение България на гражданите установи, че по време на мандата на ГЕРБ Меглена Кунева e подслушвана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
jordanvete
преди 11 години
До инвестор: Защо публикувахте статията за подслушванията, а тази за изследването на МБМД вчера, не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 11 години
Много важно е КОЙ изнася информацията, че се извършват нерегламентирани подслушвания. А ние си знаем, че политиците ни се подслушват. Знаем си и че доста от тях са за затвора. Ама едва ли ще го доживеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още