fallback

Сорос обвини германски икономист, че преиначава думите му

Ако Германия трябва да избира между евро облигациите и еврото, много германци ще предпочетат страната да напусне еврозоната, коментира Ханс-Вернер Зин

09:00 | 01.05.13 г. 11

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос. Снимка: Ройтерс

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос отвърна на критиките на един от най-влиятелните икономисти в Германия, като го обвини, че е интерпретирал погрешно позицията му за ролята на Германия в еврозоната, съобщава CNBC.

Ханс-Вернер Зин, президент на влиятелния Ifo институт за икономически изследвания и съветник към германското министерство на икономиката, миналата седмица заяви, че Джордж Сорос си „играе с огъня“, като призовава Германия да напусне еврозоната, ако продължава да блокира въвеждането на еврооблигации.

Зин изтъква, че  единственото, което евентуално споделяне на дълговете в еврозоната ще постигне, е да разшири подкрепата за основаната преди седмица във Федералната република антиевропейска партия „Алтернатива за Германия“ и че това може да доведе до разпадане на еврото.

„Ако Сорос е прав и Германия трябва да избира между еврооблигациите и еврото, много германци ще предпочетат страната да напусне еврозоната. Новата германска политическа партия би привлякла значително повече подкрепа и това ще промени играта. С еврото ще е свършено“, пише Зин в коментар за Project Syndicate.

Много инвеститори подкрепят Сорос. Те искат да оставят токсичните си книжа на грижата на надправителствените фондове и да избягат. А за това ще бъде платено с продажба на еврооблигации, коментира Зин.

Сорос отговаря на обвиненията с коментар от 815 думи, който е публикувал под статията на Зин.

„Ханс-Вернер Зин умишлено изкривява аргументите ми. Моята идея е, че нивото на интеграция в еврозоната е недостатъчно. Еврото ще функционира единствено ако преобладаващата част от националните дългове на страните в еврозоната се финансират чрез еврооблигации, а банковата система е регулирана от институции, които гарантират равни условия в общността“, пише инвеститорът.

„Ако по-голямата част от националните дългове се конвертират в еврооблигации, ефектът ще е впечатляващ. Това значително ще улесни създаването на ефективен банков съюз и ще позволи на страните членки да предприемат структурни реформи в една по-благоприятна среда“, допълва той.

Въвеждането на евро облигации е горещо дебатирана тема от май 2012 г., когато гръцката криза се задълбочи. Германското правителство и Bundesbank решително се противопоставят на идеята, тъй като се страхуват, че най-голямата европейска икономика ще бъде принудена да спасява финансово безотговорни страни от периферията на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още