IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос обвини германски икономист, че преиначава думите му

Ако Германия трябва да избира между евро облигациите и еврото, много германци ще предпочетат страната да напусне еврозоната, коментира Ханс-Вернер Зин

09:00 | 01.05.13 г. 11
<p>
	Милиардерът инвеститор Джордж Сорос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос. Снимка: Ройтерс

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос отвърна на критиките на един от най-влиятелните икономисти в Германия, като го обвини, че е интерпретирал погрешно позицията му за ролята на Германия в еврозоната, съобщава CNBC.

Ханс-Вернер Зин, президент на влиятелния Ifo институт за икономически изследвания и съветник към германското министерство на икономиката, миналата седмица заяви, че Джордж Сорос си „играе с огъня“, като призовава Германия да напусне еврозоната, ако продължава да блокира въвеждането на еврооблигации.

Зин изтъква, че  единственото, което евентуално споделяне на дълговете в еврозоната ще постигне, е да разшири подкрепата за основаната преди седмица във Федералната република антиевропейска партия „Алтернатива за Германия“ и че това може да доведе до разпадане на еврото.

„Ако Сорос е прав и Германия трябва да избира между еврооблигациите и еврото, много германци ще предпочетат страната да напусне еврозоната. Новата германска политическа партия би привлякла значително повече подкрепа и това ще промени играта. С еврото ще е свършено“, пише Зин в коментар за Project Syndicate.

Много инвеститори подкрепят Сорос. Те искат да оставят токсичните си книжа на грижата на надправителствените фондове и да избягат. А за това ще бъде платено с продажба на еврооблигации, коментира Зин.

Сорос отговаря на обвиненията с коментар от 815 думи, който е публикувал под статията на Зин.

„Ханс-Вернер Зин умишлено изкривява аргументите ми. Моята идея е, че нивото на интеграция в еврозоната е недостатъчно. Еврото ще функционира единствено ако преобладаващата част от националните дългове на страните в еврозоната се финансират чрез еврооблигации, а банковата система е регулирана от институции, които гарантират равни условия в общността“, пише инвеститорът.

„Ако по-голямата част от националните дългове се конвертират в еврооблигации, ефектът ще е впечатляващ. Това значително ще улесни създаването на ефективен банков съюз и ще позволи на страните членки да предприемат структурни реформи в една по-благоприятна среда“, допълва той.

Въвеждането на евро облигации е горещо дебатирана тема от май 2012 г., когато гръцката криза се задълбочи. Германското правителство и Bundesbank решително се противопоставят на идеята, тъй като се страхуват, че най-голямата европейска икономика ще бъде принудена да спасява финансово безотговорни страни от периферията на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
не бе, пич:) Грам не ме депресираш, просто ставаш забавен всеки път като изгубиш почва под краката си. Както казах-не знам как е в Германия, а и не ме интересува как е, дечо, ама на български професор е с малка буква, което ме навежда на мисълта, че миейки чинии в Германия си забравил езика роден:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
toto 2
преди 11 години
Аз не познавам човек който да не е алчен .Не може да има Европейски щати без централно ръководсто,ЦБ,правителство ,Съд,парламент,полиция ,армия и т.н...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
supertrader
преди 11 години
Сорос е проевропейски настроен, той не мисли злото на Европа. Нека Германия върне веднъж 700 милиарда евро и после още 650 милиарда на ЕЦБ и приемаме теорията за икономиите, че работи.нека ги спестят тези пари и ОК !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
sel4o
преди 11 години
Аз пък защо ли не вярвам на това *** Сорос? Понеже не им стигна кризата в Европа, която самите те предизвикаха, сега целта е тотален разпад на ЕС, за да подпрат за още няколко години сриващият се долар като единствена резервна валута. А следващата стъпка познайте каква ще е? Трета световна война?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Chick-Chirick
преди 11 години
Хахахаха еййййййй ама мноооооогггггооооо сам те депресирал. Тук в германия има Професор и Университетски Професор, "професоре". Разликите ги намери сам ниама да те образовам аз. На мен ми стига, че говориш за "но теб пак ти се иска да изпъкнеш", което показва колко те дразни това, докато за мен е истинско удовоствие. Въпреки всички мои подкани да не ме заговаряш във форума, тъй като не си ми приятен, ти продължаваш всеки път да ме коментираш. Истинско удовоствие е да чета компексарските ти постове, но недей да товариш форума с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
без да защитавам никого, ама пак глупост си написал-бг сайт-бг транскрипция трябва да ползва-но дори и да не беше Hans-Werner Sinn = Ханс Вернер Зин. Добре са си го написали хората, но теб пак ти се иска да изпъкнеш:) И не съм на 100% сигурен, но мисля, че в Германия е като в Щатите-професор не е титла, а просто название на работа. Но ти разбира се не правиш разлика:) И все пак са уточнили-директор на институт...да не смяташ, че може да е друго, освен професор???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 11 години
Ей Инвестора, излагате се, като кифладжии се излагате. Зин(н) е професор. Професор Ханс-Вернe(а)р Зин(н). Толкова книги е написал, колкото цялата редакция не сте прочели взети заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още