IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank ще емитира права за 2,5 млрд. евро

Банката цели подобряване на капиталовата структура и способността за изплащане на дивиденти

17:31 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Commerzbank ще емитира права за 2,5 млрд. евро

Втората по големина германска банка според активите Commerzbank днес стартира нов опит да подкрепи капиталовата си база, емитирайки права на стойност 2,5 млрд. евро.

Набраните средства ще се използват, за да се изплати държавната помощ, която предпази банката по време на финансовата криза. Немското правителство ще намали участието си в институцията от 25% до под 20%.

Commerzbank определи цена за новите си акции от 4,5 евро за брой – отстъпка от 38% спрямо теоретичната цена след упражняването на правата и 55% спрямо цената на затваряне на акциите вчера. Тя бе 9,94 евро при спад от 4,8% за деня в очакване на емисията права. 

През последните четири години банката ня няколко пъти емитира права, след като бе затруднена от финансовата криза, изпитвайки негативното влияние на големите си експозиции към държавен дълг, жилищни и търговски заеми.

Commerzbank трябва да изплати на правителството 1,6 млрд. евро хибриден дълг – оставащата част от закупените от държавата книжа за 16 млрд. с цел подкрепа на банката след придобиването на конкурента й Dresdner Bank през 2008 г. Трябва да се изплатят и 750 млн. закупени от Allianz.

Commerzbank обяви, че в резултат от новата емисия капиталовата структура на банката и бъдещата и способност за изплащане на дивиденти ще се подобрят значително.

Акционерите на банката ще могат да запишат 20 нови акции срещу всеки 21, които притежават понастоящем. Емисията права се поема от консорциум банки начело с  Commerzbank, Deutsche Bank, HSBC и Citigroup. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още