fallback

Испанските банки се изправят пред нов финансов удар

Финансовите институции ще трябва да преквалифицират преструктурираните кредити, което ще наложи допълнително провизиране

12:44 | 16.05.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Испанските банки се изправят пред нов финансов удар заради нарастващия натиск от страна на централната банка върху кредиторите да бъдат отписани преструктурираните проблемни кредити за бизнеса и домакинствата, съобщава FT.

Това вероятно ще предизвика допълнителен ръст на дела на „лошите“ кредити и би довело до спад на печалбата в изключително тежък момент за повечето испански банки.

Анализатори смятат, че това ще се отрази и на капиталовата адекватност на нестабилните финансови институции, които биха били принудени да продават активи, за да наберат свеж капитал.

Регулаторите в Испания се опасяват, че банките все още не признават пълния размер на щетите, нанесени от проблемните кредити в техните баланси. Едно от най-големите притеснения е, че банките са рефинансирали проблемни кредити, включително и на компании, които никога няма да ги изплатят, за да избегнат загуби.

Според официални данни испанските банки са рефинансирали приблизцително 14% от общия им кредитен портфейл, или 208,2 млрд. евро. Около 40% от този преструктуриран кредитен портфейл в момента се третира като нормален, т. е. банките не са направили провизии срещу потенциални бъдещи загуби.

„Някои от клиентите, чиито кредити са били преструктурирани, ще могат да си изплатят задълженията. В много други случаи обаче това няма да стане, което означава, че банките ще се нуждаят от значително по-високи провизии, за да се справят с преструктурираните кредити“, коментира Сантьго Лопес, анализатор от Exane BNP Paribas.

Испанската централна банка вече даде на някои кредитори срок до края на септември да прегледат отново кредитните си портфейли и да преквалифицират всички преструктурирани заеми. Това означава, че финансовите институции ще трябва да заделят още провизии, но все още не е ясно в какъв размер точно ще бъде финансовият удар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още